Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

7 Μαΐου 2012

Τεστ: Ποια είναι η σχέση σας με το φαγητό;

Ο τρόπος που τρώτε σε ένα εστιατόριο ή το πώς τσιμπολογάτε όταν ετοιμάζετε ένα γεύμα λέει πολλά για τη σχέση σας με το φαγητό και τη διατροφή εν γένει. Κάντε το τεστ, βρείτε τον τύπο σας κι έπειτα ακολουθήστε τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε -αν χρειάζεται...

Αν τα περιττά κιλά δεν λένε να φύγουν από πάνω σας, παρ’ όλο που πιστεύετε ότι τα κάνετε όλα σωστά, τότε ίσως φταίνε κάποιες συνήθειές σας που αφορούν το φαγητό, αλλά δεν τις έχετε συνειδητοποιήσει. Ανακαλύψτε τι μπορεί να ευθύνεται για το ότι ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να μετακινηθεί, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις με βάση τις δικές σας αντιδράσεις – κι όχι αυτά που θα έπρεπε να κάνετε – έτσι ώστε να βρείτε ποιος είναι ο τύπος σας όσον αφορά το φαγητό και στη συνέχεια διαβάστε τις συμβουλές που μπορούν να σας βάλουν στον… ίσιο δρόμο.
1.Γυρίζετε στο σπίτι μετά από μια κακή μέρα. Τι κάνετε;
Α) Ανοίγετε το ψυγείο και τρώτε ό,τι βρείτε, χωρίς να σκέφτεστε
Β) Χαλαρώνετε αγκαλιά με ένα οικογενειακό παγωτό
Γ) Τρώτε κάποιο σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα προκειμένου να διώξετε το στρες
Δ) Τηλεφωνείτε σε ένα φίλο ή βλέπετε μια ταινία που θα σας φτιάξει τη διάθεση
2.Καθώς μαγειρεύετε, συνήθως:
Α) Τσιμπολογάτε διάφορα από τα συστατικά του γεύματος
Β) Παρ’ όλο που σχεδιάζετε να φάτε μόνο όταν ετοιμαστεί το φαγητό, τελικά όλο και κάτι τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια
Γ) Φτιάχνετε το δικό σας προσωπικό γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
Δ) Δεν τρώτε τίποτα μέχρι να καθίσετε στο τραπέζι
3.Όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο με φίλους:
Α) Καταβροχθίζετε το πιάτο σας και το μισό ψωμί που βρίσκεται στο καλαθάκι
Β) Παραγγέλνετε ό,τι σας αρέσει και απολαμβάνετε τη βραδιά με τα αγαπημένα πρόσωπα
Γ) Παραμένετε πιστοί στη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, ακόμη κι αν αυτό που θα επιλέξετε έχει περισσότερο λίπος
Δ) Δεν παίρνετε ορεκτικό και μοιράζεστε με κάποιον άλλο το επιδόρπιο
4. Έχετε μια προθεσμία στη δουλειά που σας αγχώνει. Τι κάνετε;
A) Τρώτε ό,τι προλάβετε καθώς κάθεστε στο γραφείο σας και δουλεύετε
Β) Παραγγέλνετε κάτι σε junk food και στη συνέχεια τρώτε ένα γλυκό που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το στρες
Γ) Τρώτε το συνηθισμένο: στήθος κοτόπουλου και σαλάτα
Δ) Προσπαθείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας με ένα υγιεινό γεύμα και ένα σύντομο διάλειμμα άσκησης
5. Σε ένα κοκτέιλ πάρτι, εσείς:
Α) Δοκιμάζετε τα πάντα και κάθεστε κοντά στις… λιχουδιές
Β) Δεν αγχώνεστε μήπως το παρακάνετε με το φαγητό ή το αλκοόλ. Περνάτε ωραία
Γ) Τρώτε μόνο τα φαγητά που σας επιτρέπει το διατροφικό σας πλάνο, όπως ξηρούς καρπούς
Δ) Απολαμβάνετε τα hors d’ oeuvres, αλλά αποφεύγετε τις επιλογές με τα πολλά λιπαρά
  • Κοιτάξτε τις απαντήσεις σας και δείτε ποιο γράμμα επιλέξατε τις περισσότερες φορές.
Περισσότερα Α: Τρώτε απερίσκεπτα
Χωρίς να το καταλαβαίνετε, τσιμπολογάτε συνεχώς είτε τρώγοντας γλυκά στη δουλειά ή ένα μπολ ποπ κορν καθώς χαλαρώνετε μπροστά από την τηλεόραση κ.λπ., καταναλώνοντας έξτρα θερμίδες καθημερινά. Σε ανάλογη μελέτη, μάλιστα, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τις περισσότερες αποφάσεις που παίρνουν σχετικά με το φαγητό τους μέσα στη μέρα, μην καταλαβαίνοντας κατά πόσο επιβαρύνουν τον εαυτό τους, ενώ το γεγονός ότι πολλές φορές τρώμε αφηρημένοι, μας κάνει να μην έχουμε ιδέα τι και πόσο καταναλώνουμε και σταματάμε μόνο αν νιώσουμε δυσφορία ή μας τελειώσει το φαγητό.
Τι να κάνετε: Καθώς τρώτε, αφήστε κάτω το πιρούνι μέχρι την επόμενη μπουκιά και δώστε προσοχή σε αυτό που γεύεστε, μασάτε και καταπίνετε. Ακόμη, μπορεί να σας βοηθήσει ένα στενό παντελόνι ή μια ζώνη που θα σας στενεύει όταν το… παρακάνετε και γενικότερα, καλό θα ήταν να προτιμήσετε σνακ με λίγες θερμίδες, όπως καρότα, όταν βλέπετε τηλεόραση. Στα εστιατόρια, αποφασίστε τι περίπου θα παραγγείλετε πριν φτάσετε και αντί να φάτε όλο το γεύμα σας εκεί, προτιμήστε να σας ετοιμάσουν το μισό για το σπίτι.
Περισσότερα Β: Τρώτε… συναισθηματικά
Όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι κι εσείς τρώτε πολλές φορές για να ξεχαστείτε από το στρες ή κάποια στενοχώρια που σας απασχολεί ή ακόμη και σαν επιβράβευση όταν αισθάνεστε χαρούμενοι. Μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράουν, όμως, έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε βάσει των συναισθημάτων τους, έχουν μικρή πιθανότητα να χάσουν βάρος και μεγάλη να το ξαναπάρουν, αφού τρώνε «απαντώντας» σε εξωτερικούς παράγοντες κι όχι στην πείνα. Η «συναισθηματική πείνα» θεωρείται κάτι φυσιολογικό για πολλούς ανθρώπους, αλλά αν θέλετε να είστε υγιείς και με λεπτή σιλουέτα, πρέπει να καταφέρετε να αποσυνδέσετε τα συναισθήματά σας από το φαγητό.
Τι να κάνετε: Ελάτε σε επαφή με τα συναισθήματά σας, καταγράφοντάς τα, έτσι ώστε να αναγνωρίζετε ότι μια δεδομένη στιγμή θέλετε να φάτε επειδή είστε στενοχωρημένοι ή αγχωμένοι κι όχι γιατί πραγματικά πεινάτε. Αν θέλετε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, κάντε το με διαφορετικούς τρόπους (π.χ. μια βόλτα με φίλους, ένα μασάζ κ.ο.κ) κι όχι με το να αδειάσετε ένα κουτί γλυκά. Ακόμη, καλό θα ήταν να μην ακολουθείτε διατροφικά πλάνα που σας υπόσχονται να χάσετε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες, γιατί τις περισσότερες φορές, τα πλάνα αυτά δημιουργούν αυτή ακριβώς την ψυχολογική κατάσταση που οδηγεί κατευθείαν στο ψυγείο. Απεναντίας, δοκιμάστε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας και μπείτε σταδιακά στα… βαθιά, χωρίς να το παρακάνετε.
Περισσότερα Γ: Αποκλείετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας
Βλέπετε τους υδατάνθρακες σαν τον μοναδικό σας εχθρό κι έτσι αφαιρείτε από τη διατροφή σας τροφές που είναι σημαντικές για την υγεία και την ενέργειά σας. Συν τοις άλλοις, όσοι ακολουθούν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δεν παρουσιάζουν καμιά ιδιαίτερη διαφορά στην απώλεια βάρους, σε σχέση με αυτούς που απλώς προσέχουν τις θερμίδες τους, ενώ έχει βρεθεί πως τρώνε περισσότερο το βράδυ, καθώς όλη την ημέρα δεν έχουν καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Τι να κάνετε: Το να αποκλείετε από τη διατροφή σας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι μια καλή κίνηση, αλλά οι υδατάνθρακες από την ολική άλεση, τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι απαραίτητοι, καθώς προέρχονται από τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν το κλειδί για καλύτερη πέψη, αλλά και για να αισθάνεστε χορτάτοι. Επίσης, οι δίαιτες που χαρακτηρίζονται από ελαχιστοποίηση των υδατανθράκων, συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στο μέλλον, σύμφωνα με μελέτη του Medical College του Γουισκόνσιν. Συμπερασματικά, μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες , αλλά μην περικόψετε την ολική άλεση, τα φρούτα και τα λαχανικά από τη διατροφή σας.
Περισσότερα Δ: Έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Κρατάτε σωστή στάση απέναντι στο φαγητό και επιλέγετε κυρίως θρεπτικές τροφές, ενώ ενίοτε απολαμβάνετε τις τροφές που θέλετε χωρίς τύψεις. Συνειδητοποιείτε πάντα τι τρώτε και ακούτε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας.
Τι να κάνετε: Επειδή ακόμη κι εσείς μπορεί μερικές φορές να το παρακάνετε – και συνήθως τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με έρευνες – φροντίστε να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα τις ημέρες αυτές, έτσι ώστε να «κάψετε» το πλεόνασμα και να διατηρήσετε τη σιλουέτα και την υγεία σας σε καλά επίπεδα.





Πηγή: e-diet

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός