Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

29 Μαΐου 2012

Ξέρετε τι τρώνε οι αστροναύτες;

Με πόσες θερμίδες τα βγάζεις πέρα μέσα στον Διαστημικό Σταθμό ή σε ένα διαστημόπλοιο με κατεύθυνση για τον Αρη; Και εδώ δεν πρόκειται για νηστεία που κρατάει μια Σαρακοστή αλλά τουλάχιστον χίλιες ημέρες. Μια ματιά στην κουζίνα των ανθρώπων που ζουν εκτός Γης






Το φαγητό κάποτε ήταν κάτι δευτερεύον διότι οι πτήσεις κρατούσαν λίγο. Μόλις 700 γραμμάρια τροφής ήταν η μερίδα για κάθε αστροναύτη. Και όπως έλεγαν κυνικά οι διατροφολόγοι στη NASA εκείνης της εποχής, ο καλύτερος αστροναύτης είναι ένας που έχει δυσκοιλιότητα. Είχαν μάλιστα κάνει μακροχρόνιες έρευνες, όχι μόνο ως προς το ποιες τροφές δίνουν το μικρότερο υπόλειμμα που θα πρέπει να βγει διά της φυσικής οδού, αλλά και το ποιες τροφές οδηγούν τον οργανισμό στην παραγωγή αερίων καθώς , στις πρώτες πτήσεις με χώρο όχι μεγαλύτερο από αυτόν ενός σπορ αυτοκινήτου, η κατάσταση μπορούσε να καταλήξει ως και ανυπόφορη.

Έτσι έχουν εδώ και χρόνια καταλήξει ότι μια απόλυτα αποδεκτή από αυτή την άποψη τροφή είναι μια καλή μπριζόλα. Η ζωική πρωτεΐνη και το λίπος χωνεύονται σχεδόν στον απόλυτο βαθμό, κάπου κοντά στο 90%. Κρέας ψητό σε μερίδα των 275 γραμμαρίων αφήνει τελικό υπόλειμμα στα έντερα κάπου 27,5 γραμμάρια.

Έφθασαν μάλιστα οι διατροφολόγοι της NASA να συνεργάζονται και με τους κατασκευαστές ζωοτροφών γιατί διαπίστωσαν ότι είχαν κοινά προβλήματα! Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο για παράδειγμα, όταν θέλουν να βάλουν και άμυλο στη διατροφή, συνδυάζουν το κρέας με ρύζι (π.χ., αρνάκι με ρύζι είναι μια συνηθισμένη κονσέρβα) και όχι με μακαρόνια, διότι από τα αμυλώδη το ρύζι δίνει τα λιγότερα στερεά υπολείμματα.
Ακόμη καλύτερο από αυτή την άποψη είναι μόνο το αβγό που χωνεύεται σχεδόν ολοκληρωτικά. Γι’ αυτό και έχουν καταλήξει ότι το καταλληλότερο πρωινό πριν από μια εκτόξευση όπου ο αστροναύτης μπορεί να χρειαστεί να μείνει ακόμη και οκτώ ώρες ακίνητος περιμένοντας για τους τελικούς ελέγχους και τις τυχόν αναβολές είναι μπριζόλα και αβγά.


Η αστροναύτης και μηχανικός Πέγκυ Γουάιτσον (αριστερά) και ο επικεφαλής της αποστολής κοσμοναύτης Βαλέρι Κορζούν απολαμβάνουν χάμπουργκερ και ιπτάμενες ντομάτες

Παράξενα και απρόβλεπτα
• Η έλλειψη βαρύτητας παραμορφώνει εντελώς την αίσθηση που έχουμε για τις τροφές εδώ στη Γη διότι τα περισσότερα αρωματικά συστατικά διασκορπίζονται.
• Τα μικρόβια παρουσιάζονται πιο ανθεκτικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Υποθέτουν πως συμβάλλει σε αυτό και η αυξημένη εξωτερική ακτινοβολία που δέχονται στο Διάστημα.
• Προτιμώνται φαγητά ανάλατα για αστροναύτες που παραμένουν επί μακρόν στο Διάστημα. Διότι το πολύ αλάτι ευνοεί την αύξηση στην πίεση και την αποβολή του ασβεστίου με τα ούρα.
• Για τον ίδιο λόγο ευνοούσαν μια εποχή την πρόσληψη καλίου μέσα από αυξημένες δόσεις εσπεριδοειδών, αλλά διαμαρτυρήθηκαν οι αστροναύτες διότι τους δημιουργούσαν ανυπόφορη κατάσταση τα αέρια που παράγονταν.
• Για το θέμα των αερίων έγιναν από τη NASA εκτενείς μελέτες που έδειξαν ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι λόγω της ύπαρξης ορισμένων βακτηριδίων στο έντερό τους δεν παράγουν με την αποικοδόμηση των τροφών μεθάνιο. Αυτοί θεωρητικά είναι πιο ευπρόσδεκτοι για συνεπιβάτες σε ένα διαστημόπλοιο.
• Ένα μέρος από το νερό που πίνουν οι αστροναύτες προέρχεται από ανακύκλωση των ούρων τους.
• Οι λιπαρές τροφές ευνοούνται διότι πιάνουν λιγότερο χώρο και δίνουν περισσότερες θερμίδες.




ΠΗΓΗ: tovima.gr Το είδαμε.... real.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός