Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

20 Μαΐου 2012

Πρωτεΐνη-«θερμοστάτης» καίει τα παχάκια!





Η μετατροπή του καφέ λίπους σε έναν «φούρνο» που καίει τα αντιαισθητικά παχάκια θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αποτελεσματικής απώλειας βάρους, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες....

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ οι οποίοι πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ο «θερμοστάτης» του οργανισμού που λειτουργεί με στόχο την επίτευξη μιας σταθερής θερμοκρασίας του σώματος μέσω της καύσης του καφέ λίπους, βασίζεται στην οστική μορφογενετική πρωτεΐνη 8B, γνωστή και ως bmp8B.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποντίκια που ζούσαν σε περιβάλλον με θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου παρήγαν σχεδόν 140 φορές περισσότερη bmp8B συγκριτικά με εκείνα που ζούσαν σε περιβάλλον με θερμοκρασία δωματίου.
Η αναλυτική μελέτη της διαδικασίας διάσπασης του καφέ λίπους, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία φαρμάκων για μεγαλύτερη καύση ενέργειας και μέσω των αποθεμάτων λευκού λίπους που ευθύνονται για την παχυσαρκία.
  • Το λιώσιμο του… λίπους
Η πρωτεΐνη bmp8B παράγεται τόσο στην περιοχή του έσω κοιλιακού υποθαλάμου του εγκεφάλου, όσο και μέσα στα ίδια τα κύτταρα του καφέ λιπώδους ιστού. Η bmp8B φαίνεται ότι δρα ενισχύοντας τα νευρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος προς τα κύτταρα του καφέ λιπώδους ιστού. Κάτι τέτοιο κάνει τα λιποκύτταρα πιο ευαίσθητα στα σήματα αυτά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καύσεις τους.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια τα οποία δεν παρήγαν την πρωτεΐνη bmp8B. Αυτά σύντομα έγιναν παχύσαρκα, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσαν μια φυσιολογική θερμιδικά διατροφή. Όταν μάλιστα πέρασαν σε διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ποντίκια πάχυναν ακόμη περισσότερο.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας κύτταρα του καφέ λιπώδους ιστού που είχαν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χορηγώντας τους bmp8B επέτυχαν την αύξηση των ενεργειακών τους καύσεων. Είδαν επίσης ότι η χορήγηση της πρωτεΐνης της «λιποδιάλυσης» κατευθείαν στον εγκέφαλο των παχύσαρκων ποντικιών, οδήγησε σε απώλεια βάρους.
«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα λιποκύτταρα “ξυπνούσαν” μέσω του νευρικού συστήματος» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Άντριου Ουίτλ.
Στόχος των ειδικών είναι η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα επιταχύνει την ενεργειακή καύση του καφέ λίπους.
Τα ευρήματα των Βρετανών παρουσιάζονται μέσα από την επιθεώρηση «Cell».




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός