Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

10 Δεκεμβρίου 2010

Όχι στο κάπνισμα, ναι… στα παραθυράκια





«Ναι μεν, αλλά…»: αυτή είναι με κυριολεκτικά τρεις λέξεις η… στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την επαναξιολόγηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Έτσι, από τη μία πλευρά, το υπουργείο τα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους βάζοντας εσπευσμένως –μέσω κατάθεσης τροπολογίας- και τους «Ράμπο» της Υγείας σε κομβικό ρόλο στον εντατικό μηχανισμό ελέγχου και από την άλλη, αναθέτει σε ομάδα εργασίας δύο υπουργείων να εξετάσει το ενδεχόμενο της ειδικής αδειοδότησης για κάπνισμα –με το… αζημίωτο φυσικά- σε μπαρ και συναφείς χώρους νυχτερινής διασκέδασης.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αντιδρούν σθεναρά σε κάθε απόπειρα εφαρμογής του νόμου, επικαλούμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας και τις επιπτώσεις της στον κλάδο τους και ζητούν επίμονα από το υπουργείο Υγείας κατά τις συναντήσεις τους την… προσωρινή άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος για τα επόμενα ένα- δύο χρόνια.

Εντείνονται οι έλεγχοι…

Οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας στην Αριστοτέλους διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι έντονα προβληματισμένοι από τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και γενικά χώρους διασκέδασης αλλά και ότι εμμένουν στο πνεύμα του νόμου.

Είναι χαρακτηριστική η πλέον πρόσφατη, χθεσινή, ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλου που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εστιατόρων της χώρας: «για την προστασία της υγείας των πολιτών το υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους» αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ενδεικτικά πως «γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και τα δημοτικά ιατρεία συνεχίζουν και επεκτείνουν τις δράσεις πρόληψης και διακοπής καπνίσματος στους δήμους και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Επιπλέον, αναφέρει ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το κάπνισμα γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ότι δεδομένου ότι «γνωρίζουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλημμελούς ελέγχου», αλλά και για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών τροπολογία για τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους πρωτοβάθμιους ελέγχους.

Σημειωτέον ότι βάσει του νόμου τους πρωτοβάθμιους ελέγχους μπορούν να διενεργούν οι Επόπτες Υγείας και η Δημοτική Αστυνομία, ενώ με την τροπολογία ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός και με μερικές δεκάδες Επιθεωρητές Υγείας. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχείς συναντήσεις των ελεγκτών για το κάπνισμα με τους αρμόδιους του υπουργείου με τους τελευταίους να δίνουν σαφές και έντονο μήνυμα στους ελεγκτές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί!

…αλλά και τα σενάρια των εξαιρέσεων του νόμου

Η προθεσμία για την αποτίμηση ή αξιολόγηση του αντικαπνιστικού νόμου λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου – όπως την είχε προσδιορίσει χρονικά η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από 1ης Οκτωβρίου που άρχισε ουσιαστικά να ισχύει ο νόμος.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, στο υπουργείο Υγείας η πρόταση να εξαιρεθούν κάποιοι εκ των κλειστών δημόσιων χώρων διασκέδασης από την απαγόρευση του καπνίσματος έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό πριν από έναν μήνα!

Αμέσως, δόθηκε εντολή να μελετηθεί από κοινού με επιστήμονες του υπουργείου Οικονομικών η νομική φόρμουλα με την οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, να βρεθεί δηλαδή με ποιο τρόπο θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί το ποσό της ειδικής σήμανσης για το κάπνισμα που θα λαμβάνουν τα καταστήματα, αλλά και, κυρίως αυτό, σε ποιο ύψος θα κυμαίνεται και με ποιο τρόπο θα εισπράττεται.

Τις επόμενες ημέρες η ομάδα θα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της ρύθμισης τους επικεφαλής των υπουργείων από τους οποίους και θα αποφασισθεί εάν θα «ανοίξει» και επισήμως το πολυπόθητο για μεγάλη μερίδα επαγγελματιών «παράθυρο» στον αντικαπνιστικό νόμο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι «κλείνει» κάθε ελπίδα για καθολική προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, και δη των ανηλίκων, αυτής της χώρας…

protothema.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός