Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

12 Δεκεμβρίου 2010

Κανκούν: Συμφωνία (;) για το κλίμα...




Σε μια νέα συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο για το Κλίμα που ολοκληρώθηκε στο Κανκούν του Μεξικού, μια συμφωνία όμως που πρακτικά τίποτε το νέο και το ελπιδοφόρο δεν φέρνει στην επικαιρότητα, ούτε αλλάζει την ατζέντα στο φλέγον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Κι αυτό γιατί οι περίπου 200 συμμετέχοντες εκπρόσωποι ισάριθμων κρατών, επισήμως συνυπέγραψαν το κείμενο που έφερε προς ψήφιση η «διοργανώτρια» χώρα του Μεξικού, ένα κείμενο όμως που ΔΕΝ προβλέπει οριστικές και τελικές ρήτρες ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ούτε κυρώσεις ή έστω οικονομικές ποινές για όσους δεν «συμμορφώνονται» στα εκάστοτε όρια εκπομπών αερίων ρύπων.

Τι προβλέπει το κείμενο της «συμφωνίας» του Κανκούν;

Τη σύσταση ενός νέου «πράσινου ταμείου» που σε θεωρητικό επίπεδο θα συγκεντρώνει ετησίως κεφάλαια περί τα 100 δις δολάρια για να παρέχει οικονομικές ενισχύσεις στις φτωχές χώρες για να μετατρέψουν σταδιακά την οικονομία τους σε πιο «καθαρή». Στόχος – λένε – η προστασία των τροπικών δασών, η προώθηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των αναπτυσσόμενων χωρών. Με τη διαφορά πως το Ταμείο προβλέπεται να λειτουργήσει … έως το 2020!

Επίσης οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο συμφώνησαν πως πρέπει να μειωθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς κελσίου, δηλαδή στα προ βιομηχανοποίησης επίπεδα. Πως, πότε και με ποιο κόστος θα συμβεί αυτό είναι προσώρας άγνωστο!

Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι αυτή που καταδεικνύει στην ανταπόκρισή του από το Κανκούν ο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος συνεργάτης του BBC Richard Black : «Η Σύνοδος απέτυχε να καταλήξει σε μια ουσιαστική συμφωνία, όπως αυτή που οραματίζονταν αρκετές κυβερνήσεις και όλοι ανεξαιρέτως οι ανά τον κόσμο ακτιβιστές …».

protothema.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός