Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

12 Νοεμβρίου 2010

Η δυσλεξία, μυστικό επιτυχίας !!!!!

 Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Leonardo Da Vinci και του Pablo Picasso; Η δυσλεξία τους, λένε Βρετανοί επιστήμονες.Όπως δημοσιεύει η Daily Mail, και οι δύο διάσημοι καλλιτέχνες είχαν δυσλεξία, από την οποία πάσχουν 1 στα 12 παιδιά. Αυτή ωστόσο, είναι η αιτία που φέρνει στην επιφάνεια τα ταλέντα ενός ανθρώπου, ώστε να διαφοροποιηθούν από έναν επαγγελματία ζωγράφο και να αναδειχθούν διάνοια της τέχνης, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Middlesex, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να εξηγήσουν οι μελετητές την ευφυΐα κάποιων από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και τη διαχρονικότητα έργων τους όπως είναι «Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα».

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τα πειράματά τους σε εθελοντές, προκειμένου να αξιολογήσουν τις ικανότητες οπτικού πεδίου και την αντίληψη του χώρου.

.Αν και υπάρχει η συνήθεια να κρίνονται οι ικανότητες του ανθρώπου από τη δυνατότητά του να διαβάζει σωστά τους χάρτες και να παρκάρει, το κλειδί στην Τέχνη και το σχέδιο είναι η ικανότητα να διαχειρίζεται κάποιος πληροφορίες που λαμβάνει σε τρισδιάστατη μορφή.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν δυσλεκτικοί, παρουσιάζοντας προβλήματα στον συλλαβισμό, την ανάγνωση και τη γραφή.

Οι δυσλεκτικοί άνδρες σημείωσαν καλύτερες αποδόσεις από τους υπόλοιπους σε πολλά από τα τεστ, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτημάτων σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία γέρνει το κεφάλι της βασίλισσας στα βρετανικά γραμματόσημα και την αναπαραγωγή σχεδίων με χρωματιστούς μαρκαδόρους.

Μάλιστα, ήταν ταχύτεροι και είχαν καλύτερο προσανατολισμό όταν έκαναν περιήγηση σε μία πόλη εικονικής πραγματικότητας, σύμφωνα με το περιοδικό «Μάθηση και Γνωστικές Διαφορές».

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματά τους εξηγούν πολλά φαινόμενα, αλλά ταυτόχρονα και τη δυσλεξία, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν εμφανίζουν μία διαφορετική κι έντονη αντίληψη του χώρου ώστε να αντισταθμίσουν τις λεκτικές τους αδυναμίες.

«Πολλοί δυσλεκτικοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους ενώ σκέπτονται κι εργάζονται, παρά να μιλούν. Αυτό είναι παράγοντας που μπορεί να βοηθά τους δυσλεκτικούς να αναπτύσσουν καλλιτεχνικές ικανότητες που τους οδηγούν σε ξεχωριστές και διαχρονικές δημιουργίες και να επιτυγχάνουν τελικά στον χώρο της Τέχνης», επισήμανε επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι οι δυσλεκτικές γυναίκες δεν εμφάνισαν καμία απολύτως διαφορά στα τεστ με τις υπόλοιπες, αποδεικνύοντας πως οι άνδρες έχουν το προνόμιο της τρισδιάστατης αντίληψης.

Αν και η κατανόηση της δυσλεξίας ως πρόβλημα ή ικανότητα αντίληψης του χώρου, ήταν αντικείμενο μελέτης και σε παλαιότερη μελέτη, είναι η πρώτη φορά που δίνονται και αποδείξεις γι’ αυτό.

Καλλιτέχνες που είναι γνωστό πως υπέφεραν από δυσλεξία είναι οι Da Vinci, Picasso, Rodin και Andy Warhol.

Ο Da Vinci πιστεύεται πως εκτός από δυσλεξία υπέφερε και από διαταραχή συγκέντρωσης και προσοχής, ενώ έγραφε τα κείμενά του ανάποδα, από δεξιά προς αριστερά. Ο Picasso δεν μπορούσε να διαβάσει και αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στο σχολείο.

Δυσλεκτικοί ήταν και μεγάλοι επιστήμονες όπως ο Thomas Edison και ο Michael Faraday.

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός