Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

29 Νοεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις !!!!!

Νέα δεδομένα θα βρουν στον δρόμο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011 οι περίπου 100.000 φετινοί υποψήφιοι, ενώ αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση της ημερομηνίας για την υποβολή της αίτησης- δήλωσης για το 6ο μάθημα.
Οι αλλαγές στο Μηχανογραφικό Δελτίο, στους όρους επιλογής του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, στην κατηγορία του 10% μαζί με τις περσινές ρυθμίσεις στον τρόπο εξέτασης των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες), στις μετεγγραφές και στον τρόπο εισαγωγής υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις συνθέτουν ένα νέο τοπίο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις δεκάδες χιλιάδες των φετινών υποψηφίων 

Οι έξι βασικές αλλαγές  
Κάντε κλικ για μεγέθυνση !!














Οι ρυθμίσεις που ισχύουν από πέρυσι

Από πέρυσι η εξέταση κάθε ειδικού μαθήματος ξένης γλώσσας έχει γίνει ως εξής: όσον αφορά την κατανόηση του γραπτού λόγου, δίνεται στους υποψηφίους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330-370 λέξεων. Δίνονται 8-10 ερωτήσεις επί του κειμένου. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων. Οσον αφορά τη γλωσσική επίγνωση, δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Οι δραστηριότητες/ασκήσεις με τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείμενο της εξέτασης. Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο (2) μονάδες σε κάθε ερώτηση. Οσον αφορά την παραγωγή γραπτού λόγου, δίνεται στους υποψηφίους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180-200 λέξεων. Το θέμα της παραγωγής γραπτού λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια με το περιεχόμενο του κειμένου το οποίο δίνεται για την κατανόηση του γραπτού λόγου. Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό εισακτέων από 3% σε 5% και έχουν επεκταθεί και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις παθήσεων (σοβαρές καρδιακές παθήσεις, γλυκογονιάσεις, νόσος του Crohn κ.λπ.) οι ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τα Ιδρύματα πρέπει πριν από την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους να αποφασίζουν με αιτιολογημένη απόφαση του Τμήματος και την έγκριση της Συγκλήτου τις τυχόν περιπτώσεις παθήσεων που κάποιο Τμήμα, λόγω της φύσης της συγκεκριμένης επιστήμης, δεν μπορεί να εκπαιδεύσει φοιτητές κάποιας συγκεκριμένης πάθησης. 


Κάντε κλικ για μεγέθυνση!!!
Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία μεταβάλλεται ως ακολούθως:

α)Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο και θα παραμείνει μόνο στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο β)Τα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο και θα ενταχθούν και στο 3ο πεδίο:
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα)
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά γενικής παιδείας
Όποιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί, με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα, στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οφείλει να δηλώσει υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.

Το νέο καθεστώς για τους υποψηφίους του 10%
Από πέρυσι για πρώτη φορά οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, διατηρούν αυτό το δικαίωμα για 2 μόνο χρόνια μετά την τελευταία εξέτασή τους. Ετσι, για φέτος έχουν δικαίωμα να καταθέσουν Μηχανογραφικό Δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων όσοι έχουν αποκτήσει Βεβαίωση Πρόσβασης το 2010 και το 2009. Αυτή η αλλαγή πέρυσι έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες υποψηφίους να πετύχουν την είσοδό τους σε σχολές με πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή που απαιτούσαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις- κατηγορία 90%. Το ίδιο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, στοιχείο που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι απόφοιτοι που σκέφτονται να επαναλάβουν την προσπάθεια για την είσοδό τους σε κάποια σχολή ή αυτοί που έχουν ήδη μπει σε κάποια σχολή, αλλά επιθυμούν κάποια άλλη. 

Νέο τοπίο και στις μετεγγραφές

 Από πέρυσι αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για τους φοιτητές και σπουδαστές που δικαιούνται μετεγγραφή. Παράλληλα, έγιναν ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούσαν τις μετεγγραφές των φοιτητών οικογενειών που συντηρούσαν περισσότερα από ένα παιδί σε διαφορετικές πόλεις. Η ρύθμιση αυτή, που αφορούσε μετακινήσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ εκτός Αθήνας Θεσσαλονίκης, είναι πιθανόν να εφαρμοστεί και φέτος, εκτός εάν το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάνει νέες αλλαγές και στην υπάρχουσα νομοθεσία για τις μετεγγραφές. 

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός