Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

22 Οκτωβρίου 2011

Πτώση στη πρόοδο της πληροφορικής για την Ελλάδα

Πτώση στην παγκόσμια κλίμακα ανταγωνιστικότητας όσον αφορά την Βιομηχανία της Πληροφορικής σημειώνει η χώρα μας με βάση στοιχεία μελέτης του Economist Intelligence Unit, την έκδοση της οποίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, η Business Software Alliance (BSA).



Όπως διαβάζουμε στο protothema στην παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα κατέβηκε τέσσερις θέσεις φτάνοντας στην 36η, καθώς σημείωσε πτωχή πρόοδο σε τρεις κατηγορίες: τη στήριξη του τομέα πληροφορικής, την έρευνα & ανάπτυξη και την υποδομή του κλάδου πληροφορικής. Ωστόσο, διατήρησε δυναμική θέση στις κατηγορίες του νομικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού. Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Αγγλία.

Η μελέτη, που έχει διεξαχθεί τέσσερις φορές από το 2007, αποτυπώνει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας πληροφορικής σε 66 χώρες και βασίζεται στις κατηγορίες που διαμορφώνουν τον κλάδο και κατευθύνουν την πρόοδο και καινοτομία μιας χώρας: το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, η υποδομή του τομέα πληροφορικής, το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο κλάδος έρευνας & ανάπτυξης, το νομικό περιβάλλον και η κρατική στήριξη του τομέα της πληροφορικής.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι χώρες που κατά παράδοση συντηρούν έναν ισχυρό κλάδο στην πληροφορική σταθεροποίησαν την ηγετική τους θέση καθώς έχουν χτίσει ήδη σταθερές βάσεις και έχουν πραγματοποιήσει πολυετείς επενδύσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη και άρα συνεχίζουν να αποκομίζουν τα οφέλη των επενδύσεων αυτών. Ωστόσο, η διεθνής αρένα ανταγωνισμού συνωστίζεται ολοένα και περισσότερο καθώς δημιουργούνται νέες προκλήσεις, κυρίως από τις ανερχόμενες οικονομίες οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς με στόχο να πληρούν τα πρότυπα που έχουν θέσει οι ηγέτες.

"Η αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας των τελευταίων δύο ετών είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την ολίσθηση της χώρας στην φετινή κατάταξη. Ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας περικόπτουν συνεχώς τις επενδύσεις τους σε τομείς όπως η έρευνα & ανάπτυξη αλλά και την στήριξη τους στις πατέντες μηχανολογικών εξαρτημάτων Η/Υ. Παρ' όλο που στην κατηγορία για την υποστήριξη του κλάδου της πληροφορικής η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια έχει ενδυναμωθεί, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει σχετικά εγκαταλειφθεί καθώς επίσης και οι δαπάνες για τις δημόσιες συμβάσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση" τόνισε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της BSA Ρόμπερτ Χόλιμαν

Όπως επισημαίνει ο κ. Χόλιμαν, οι διαμορφωτές νομικών πλαισίων στην Ελλάδα έχουν ήδη θεσμοθετήσει ένα αυστηρό νομικό περιβάλλον όπου η πνευματική ιδιοκτησία όχι μόνο προστατεύεται αλλά και ο νόμος εφαρμόζεται με την πρόσφατη κινητοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Επίσης στην κατηγορία του Ανθρώπινου Δυναμικού, η χώρα κατατάσσεται στην 16η θέση της πρώτης 20άδας γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άρτια καταρτισμένων και μορφωμένων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην πληροφορική. "Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος οφείλει να επενδύσει στην υποδομή και την έρευνα & ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσει ένα σταθερό και πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών. Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε ότι αξίζει η προσπάθεια" δηλώνει ο κ. Χόλιμαν.

Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις στο εφετινό Δείκτη και σε σύγκριση με το 2009 περιλαμβάνουν τη Μαλαισία, η οποία ανέβηκε 11 θέσεις χάρη στην έντονη δραστηριότητα στους τομείς έρευνας & ανάπτυξης. Η Ινδία επίσης ανέβηκε 10 θέσεις, καθώς έκανε σημαντικά βήματα στην έρευνα και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Άλλες χώρες όπως είναι η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, η Αυστρία, η Γερμανία και η Πολωνία, αποκόμισαν δυναμικά οφέλη χαράσσοντας νέα δυναμική σε όλες τις κατηγορίες της πληροφορικής.




www.blogger.com

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός