Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

7 Φεβρουαρίου 2011

Ο αντίπαλος του Facebook '' Quora '' από 2 συνεργάτες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ!!

Τι διαφορές έχει απο το Facebook? Το προφίλ ενός μέλους δεν βασίζεται στη δημοτικότητα του-αν είναι επώνυμος η όχι,αν έχει θαυμαστές και πόσους,όπως συμβαίνει στο Facebook. Αλλά στην πραγματική αξία του κάθε μέλους που θα αναγνωρίζεται με βάση τις γνώσεις του, που θα αποδεικνύονται μέσα από τα σχόλια που θα γράφει! Πάντως αυτό που κάνει την διαφορά στο Quora είναι το αξιοκρατικό σύστημα που θέλει να περάσει στα μέλη του. Στους 7 μήνες που έχει βγει στον αέρα αριθμεί ήδη 500.000 χρήστες!!

 
Ε. Τι είναι το Quora;
A. To Quora είναι μια καινούργια υπηρεσία όπου καθένας μπορεί να ρωτήσει κάτι (για οποιοδήποτε θέμα) και ν’ απαντήσει ερωτήσεις άλλων.
Ε. Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του;
Α. Είναι διαθέσιμο στο κοινό από τον Ιούνιο του 2010, αλλά ήδη ήταν σε beta από τον Ιανουάριο του 2010, ενώ θα πρέπει να άρχισε να κατασκευάζεται τον Ιούνιο του 2009.
Ε. Ποιός το έφτιαξε;
Α. Κάποιοι πρώην υπάλληλοι του Facebook με βασικώτερο των οποίων τον Adam d’ AngeloCTO του Facebook. πρώην
E. Μου φαίνεται απλό. Δεν πρέπει να στοίχισε πολλά. Τι κεφάλαια διαθέτουν;
Α. Απ’ ότι κυκλοφορεί στα σχετικά μέσα, πρέπει να έχουν λάβει 11εκ. δολ. χρηματοδότηση. Αλλά απλό δεν είναι.
Ε. Γιατί; Τι το ιδιαίτερο έχει που δεν βλέπω;
Α. Καταρχήν δεν μπορείς να δεις με τη μία όλες τις λειτουργίες του. Δεν υπάρχει, ας πούμε, ένα γενικό μενού απ’ όπου να επιλέξεις όλες τις δυνατές ρυθμίσεις κι ενέργειες. Οι δυνατότητες αποκαλύπτονται στο χρήστη ανάλογα με το context στο οποίο βρίσκεται.
Ε. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ποιές είναι οι κύριες λειτουργίες του quora; Και ποιές αυτές που ‘αποκαλύπτονται’;
Α. Στις κύριες λειτουργίες θα έβαζα τρεις:
  • Θέτεις ερωτήματα
  • Δίνεις απαντήσεις (δικαιούσαι μία τη φορά ανά ερώτημα)
  • Παρακολουθείς άλλους (με την έννοια του follow του twitter και με την ίδια ασυμμετρία) αλλά παρακολουθείς και θέματα και μεμονωμένες ερωτήσεις
Για να καταλάβεις τις δευτερεύουσες κι αυτό που λέω ότι αποκαλύπτονται σταδιακά, ας πάρουμε μια μια τις παραπάνω κύριες λειτουργίες για να δούμε κάποιες δευτερεύουσες τους.
  • Θέτεις ερωτήματα αλλά όταν μπεις να δεις αναλυτικά ένα ερώτημα δικό σου ή άλλου διαπιστώνεις ότι το ερώτημα μπορεί να το επεξεργαστεί κι αναδιατυπώσει ο καθένας. Κάτι σαν wiki δηλαδή. Μπορείς να κάνεις ένα follow up ερώτημα, κάτι δηλαδή που σχετίζεται μ’ αυτό που διαβάζεις ή, αν το θεωρήσεις άπρεπο προσβλητικό κτλ, να το κάνεις flag. Αν μπεις να δεις ένα ερώτημα τη στιγμή που μόλις έχει δημιουργηθεί, και δεν έχει λάβει απαντήσεις, και θεωρήσεις ότι υπάρχει ήδη κάποιο ανάλογο ερώτημα, τότε μπορείς να ανακατευθύνεις την ερώτηση στην προυπάρχουσα. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική γιατί μειώνει το duplication και το θόρυβο. Μια άλλη λειτουργία των ερωτήσεων είναι ότι μπορείς να τις κατευθύνεις: αν θέλω μια απάντηση που πιστεύω ότι μόνο ένας έχει τη δυνατότητα να απαντήσει αξιόπιστα, την στέλνω μόνο σ’ αυτόν και παρότι είναι δημόσια, μόνο αυτός μπορεί να την απαντήσει. Για παράδειγμα, αν μ’ ενδιαφέρει η θέση μιας εταιρεία σ’ ένα θέμα, στέλνω το ερώτημα στον CEO της και περιμένω απ’ αυτόν την επίσημη απάντηση.
  • Δίνεις απαντήσεις (δικαιούσαι μία τη φορά ανά ερώτημα). Μπορείς να ψηφίσεις (ανώνυμα ή επώνυμα) τις καλές απαντήσεις άλλων πράγμα που αλλάζει αυτόματα τη σειρά με την οποία εμφανίζονται, μπορείς να σχολιάσεις απαντήσεις, να στείλεις ευχαριστίες σε κάποιον αν βρίσκεις κάποια πολύ βοηθητική, ή να την μαρκάρεις σαν μη βοηθητική (στην ουσία, άσχετη με την ερώτηση).
  • Παρακολουθείς άλλους (με την έννοια του follow του twitter και με την ίδια ασυμμετρία) αλλά παρακολουθείς και θέματα και μεμονωμένες ερωτήσεις. Το Quora έχει τις λειτουργίες κοινωνικού δικτύου. Μπορείς να συνδέσεις τους λογαριασμούς σου του Facebook και του twitter και ν’ ανακαλύψεις τους ήδη υπάρχοντες φίλους και γνωστούς σου για να τους ακολουθήσεις. Μπορείς επιπλέον να ανιχνεύσεις ποιοί από το addressbook του email σου βρίσκονται στο σύστημα ή να στείλεις προσκλήσεις σ’ όσους δε βρίσκονται. Όπως και στο twitter μπορείς να κάνεις unfollow κάποιον ή μπορείς να τον μπλοκάρεις αν τον θεωρείς ενοχλητικό. Ως εδώ δεν έχουμε κάτι καινούργιο. Εκεί που αρχίζει το ενδιαφέρον είναι όταν επεκτείνεται η έννοια του follow σε θέματα ή μεμονωμένες ερωτήσεις. Τι σημαίνει follow; Επιλέγω να εμφανίζονται στο stream μου όλες οι ερωτήσεις που είτε προέρχονται από τα πρόσωπα που έχω κάνει follow (κι άρα μπορεί να είναι επί παντός επιστητού), είτε ανήκουν σε θεματικές κατηγορίες που έχω δηλώσει ότι μ’ ενδιαφέρουν. Οι θεματικές κατηγορίες είναι ιεραρχικές. Και την ιεράρχηση πάλι την κανονίζει το σύνολο των χρηστών με wiki like μηχανισμό. Ένα χαρακτηριστικό των context related λειτουργιών είναι ότι όταν επιλέξεις τις κατηγορίες που θες να παρακολουθείς, το quora σε ρωτάει ή καλύτερα σου επιτρέπει να δηλώσεις τι ξέρεις και ποιά είναι η εμπειρία σου από τη συγκεκριμένη θεματική κατηγορία. Συμπληρώνοντας αυτή την πληροφορία, επιτρέπεις στους άλλους ν’ αξιολογήσουν καλύτερα τις απαντήσεις που δίνεις σε μια θεματική κατηγορία: άλλο βάρος έχει η απάντηση ενός web developer στην ερώτηση ‘τι είναι η HTML5′ κι άλλο ενός γεωπόνου που τα βράδια παίζει σχεδιάζοντας ιστοσελίδες. Παρότι το quora είναι wiki like έχει κάποιους moderators. Είναι υπάλληλοι του quora επιφορτισμένοι να διαβάζουν τις ερωτήσεις και να επεμβαίνουν μόνο και μόνο με βάση την εμπειρία που έχουν για να αναδιατυπώσουν ερωτήσεις για να γίνουν πιο χρήσιμες. Πιθανώς να κάνουν κι άλλα αλλά δεν έχω φτάσει στο αντίστοιχο context για να τα διαπιστώσω.
Ε. Εντυπωσιακά όλα αυτά. Αλλά εμένα τι μπορεί να με ωφελήσει; Και, καταρχήν, δουλεύει στη γλώσσα μου;
Α. Το quora δουλεύει ακόμα μόνο στ’ αγγλικά. Και μάλλον θα πάρει λίγο καιρό ν’ αλλάξει αυτό. Κι ο λόγος δεν είναι η γνωστή δυσκαμψία όλων των αμερικάνικων υπηρεσιών με τις άλλες γλώσσες, αλλά η εγγενής δυσκολία που εισάγεται με την σημασιολογική ταξινόμηση του περιεχομένου: όταν καταχωρείς κάτι στα ελληνικά, πρέπει να έχεις τις ίδιες ταξινομήσεις ή άλλες από τις αγγλικές; Αν είναι οι ίδιες πως θα μεταφράζονται, και ποιός θα το κάνει κτλ. Τώρα όσον αφορά τη χρησιμότητα μπορώ να σκεφτώ 4 διαφορετικές απαντήσεις:
  1. Καταρχήν την προσωπική ωφέλεια: έχω μια ερώτηση που θέλω ν’ απαντηθεί. Μπορώ μεν να την απευθύνω στους φίλους μου στα κοινωνικά δίκτυα ή τα φόρα που συμμετέχω, αλλά είναι δύσκολο να είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την καλύτερη απάντηση. Επειδή το quora έχει εισάγει την έννοι του follow a topic, αν κατηγοριοποιήσω σωστά την ερώτηση μου, θα την δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα κι έτσι αυξάνω την πιθανότητα και να πάρω απάντηση και να είναι ποιοτική η απάντηση. Βέβαια αυτό υπόκειται στο network effect, όπου η χρησιμότητα του δικτύου αυξάνει με τη συμμετοχή σ’ αυτό. Σε επαγγελματικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να πάρει γρήγορο και φτηνό consulting για κάποια θέματα ή να εντοπίσει τους ανθρώπους από τους οποίους μπορεί να πάρει το consulting που χρειάζεται.
  2. Μια άλλου τυπου wikipedia: στη wikipedia κάθε λήμμα είναι μια κρυφά διατυπωμένη ερώτηση του τύπου ‘ποίος ή τι είναι …’. Αν διαβάζεις το λήμμα ‘Τηλέφωνο’ στην ουσία διαβάζεις την απάντηση στην ερώτηση: ‘Τι είναι το τηλέφωνο;’ κι η απάντηση είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής (;) σύνθεσης διαφόρων απόψεων μέχρι να επιτευχθεί μια ομοφωνία. Η γνώση όμως αφενός δεν εξαντλείται με ερωτήματα τύπου ‘τι είναι’ (π.χ. υπάρχουν ερωτήσεις του τύπου ποιός είναι που επιδέχονται απαντήσεις με απαρίθμηση ή κατάδειξη), αφετέρου δεν υπάρχει για όλα τα πράγματα κοινώς αποδεκτή απάντηση. Ειδικά ότι έχει σχέση με αξιακά συστήματα επιδέχεται περισσότερες από μια απαντήσεις. Π.χ. στο ερώτημα “Ποιό είναι το καλύτερο οικονομικό σύστημα” δεν μπορείς ν’ αναμένεις να βρεις απάντηση στη wikipedia. Στο quora όμως μπορείς να πάρεις όχι απάντηση, αλλά απαντήσεις. Πολλές. Οι οποίες θα ιεραρχηθούν από τους χρήστες (και μπορεί κάποιος να μπει και στον κόπο να τις συνοψίσει, γιατί αυτή είναι μια άλλη context related λειτουργία) και θα μείνουν εκεί ως body of knowledge.
  3. Ένα υψηλού επιπέδου networking. Αυτή τη στιγμή φημολογείται ότι όλη η Silicon Valley είναι στο Quora. Τα ενδιαφέροντα κι οι άνθρωποί της καθορίζουν κατά πολύ την ατζέντα του τι γράφεται. Αυτό για μας τους απέξω, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε (στο βαθμό του δυνατού) απ’ αυτό τον κόσμο. Ειδικά για τα startups και τον κύκλο χρηματοδότησης κτλ υπάρχει πολύ υλικό.
  4. Marketing και προβολή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο: είμαστε πια στην κοινωνία της γνώσης. Η γνώση είναι ο διαφοροποιός παράγοντας, αυτός που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία. Το quora δίνει το βήμα για να επιδείξουμε την όποια γνώση μας και να μας αναγνωρίσουν οι άλλοι σαν ειδήμονες σε κάποιους τομείς. Δε χρειάζεται ν’ αναφέρω την ωφέλεια που μπορεί να προκύψει απ’ αυτό. Αλλά για μας τους Έλληνες, ευτυχώς, αυτή η ωφέλεια δεν μπορεί να αφορά τα στενά δικά μας όρια και θέματα. Το quora είναι ένα βήμα προς τη διεθνή δράση κι αναγνώριση. Και σαν τέτοιο ανεκτίμητο.
Ε. Ωραία. Μάλλον κατάλαβα κάτι. Ένα τελευταίο. Γιατί γράφεις αυτό το ποστ σε μορφή ερωταπαντήσεων;
Α. Χαίρομαι που ρώτησες! Καταρχήν γιατί είναι ‘the quora way’, αλλά βασικά γιατί θέλω να πω στον κόσμο ότι αυτή την προσέγγιση στην αναζήτηση της γνώσης δεν την ανακάλυψε το quora αλλά ο Σωκράτης κι ο Πλάτωνας με τη διαλεκτική και τους διαλόγους τους. Υπάρχει κάτι το βαθεία ελληνικό στην αναζήτηση της γνώσης μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου. Κι ίσως γι αυτό μ’ έχει ενθουσιάσει τόσο;)


Πηγή...metablogging.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός