Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

20 Δεκεμβρίου 2011

Ρημάζουν τα βουνά για τα δέντρα των εορτών

Ένα παράνομο κύκλωμα στήνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων στα δάση της Αττικής και της Χαλκιδικής.
Πληθώρα καταγγελιών που καταφθάνουν συνεχώς στα τοπικά δασαρχεία αποκαλύπτουν ότι αδίστακτες ομάδες εισβάλλουν στις παρυφές των δασών, κόβοντας και εκριζώνοντας ό,τι βρουν μπροστά τους, προκειμένου να τα πουλήσουν στις λαϊκές αγορές.


Από τη μανία των δραστών δεν γλιτώνουν ούτε τα μικρά έλατα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στις δασικές υπηρεσίες της Πάρνηθας, άγνωστοι εισέβαλαν στο ελατόδασος που έχει απομείνει στο βουνό, εντός της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού δρυμού, και εκρίζωσαν μικρά έλατα για να τα πουλήσουν στο παράνομο εμπόριο. Επειτα οι δράστες τα τοποθέτησαν σε ειδικές γλάστρες και τα έκρυψαν στην καρότσα ενός ημιφορτηγού, ώστε να μη γίνουν αντιληπτά από τις Αρχές. Τα δέντρα τα διοχετεύουν σε φυτώρια που συμμετέχουν στο κύκλωμα και τα οποία αναλαμβάνουν καλλωπισμούς κήπων σε ολόκληρη την Αττική, κατόπιν παραγγελίας.

«Οι καταγγελίες για την εκρίζωση των ελάτων είναι πολύ σοβαρή και θα την ερευνήσουμε ενδελεχώς. Φυσικά, δεν είναι η μόνη καταστροφή που παρατηρούμε», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Γιώργος Παπαδιάς, περιγράφοντας στη Real planet το μέγεθος της οικολογικής ζημιάς: «Υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα, που λυμαίνονται το δασικό πλούτο κάθε Χριστούγεννα.

Μυρτιές και κουμαριές

Φέτος, μάλιστα, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο “στόχαστρο” των επιτήδειων έχουν μπει οι μυρτιές και οι κουμαριές, που αυτή την περίοδο έχουν ιδιαίτερη ζήτηση. Ειδικά τα άνθη της κουμαριάς πωλούνται στην αγορά ως το “ελληνικό γκι”», προσθέτει.
Οι τιμές των ελάτων που βρίσκονται σε γλάστρες και με το πέρας των Χριστουγέννων φυτεύονται στις αυλές των σπιτιών κυμαίνονται από 60 μέχρι και 90 ευρώ. Επιπλέον, το κύκλωμα προτιμά έλατα από άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι τα δέντρα της Πάρνηθας δεν προσαρμόζονται εύκολα στο χαμηλό υψόμετρο της Αττικής. Η τιμή πώλησής τους, όμως, είναι ικανοποιητική για τους αδίστακτους προμηθευτές. Για αυτό τον λόγο το κύκλωμα ανεβαίνει στο βουνό μόνο όταν του ζητηθεί ειδική παραγγελία. Το ίδιο σκηνικό παρατηρούν οι δασικές υπηρεσίες και στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Πριν από μερικά χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, άγνωστοι εισέβαλαν νύχτα στο δάσος και αποψίλωσαν μικρά έλατα για να τα πουλήσουν στο εμπόριο. «Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα αυθαιρεσιών. Αγνωστοι εισβάλλουν στο δάσος της Χαλκιδικής και κόβουν κυρίως μυρτιές και κουμαριές. Επειτα, με αγροτικά φορτηγά τα πωλούν σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής. Φέτος τα Χριστούγεννα, όμως, οι έλεγχοι εντάθηκαν», δηλώνει ο Γιώργος Θαψάλης, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών της Χαλκιδικής. «Τουλάχιστον 20 άτομα από την υπηρεσία μας είναι επί ποδός πολέμου, προκειμένου να προστατεύσουν τα δέντρα. Σε συνεργασία με την Τροχαία, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι σε ύποπτα αυτοκίνητα και φορτηγά. Πλέον ζητάμε τα πιστοποιητικά αγοράς και τα τιμολόγια ακόμη και για τους πιο ταπεινούς θάμνους που πωλούνται στο εμπόριο», προσθέτει.
tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός