Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

21 Δεκεμβρίου 2011

Η εφαρμογή για κινητά ενός σαλονικιού φοιτητή πληροφορικής έγινε ανάρπαστη !

Ο Απόστολος Παπαδόπουλος (στο μέσον με το ανοιχτό πουκάμισο) και η αποστολή για επιλεγμένους φοιτητές στα γραφεία της Mozilla










Από τη Θεσσαλονίκη στο Πολυτεχνείο της Βιέννης
και από την Ευρώπη στη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ. Η ιστορία του δεκαοκτάχρονου Απόστολου Παπαδόπουλου αποτελεί ζωντανή απόδειξη των ευκαιριών που προσφέρονται στις ψηφιακές τεχνολογίες και στο Internet _ στην «πλατεία του παγκόσµιου χωριού του µέλλοντος», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μπιλ Γκέιτς _ για τους ανθρώπους που έχουν φαντασία και όρεξη για δουλειά. Μόλις στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου της Βιέννης, ο φοιτητής Πληροφορικής από την Καλαµαριά Θεσσαλονίκης είναι συνδηµιουργός µιας εφαρµογής για κινητά τηλέφωνα που βρέθηκε στην πρώτη θέση του ελληνικού appstore και στην όγδοη θέση του αµερικανικού.

Αν και βρίσκεται µόλις στην αρχή της πορείας του, ο 18χρονος Απόστολος Παπαδόπουλος ήδη καταστρώνει σχέδια για την οικονοµική εκµετάλλευση της εφαρµογής για κινητά τηλέφωνα που έχει (συν)δηµιουργήσει και δεν παραλείπει να δηλώσει απόλυτα αισιόδοξος παρά την κρίση. Ο ίδιος ταξίδεψε ως τη Σίλικον Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου συµµετείχε σε συνοµιλίες µε εκπροσώπους των σηµαντικότερων εταιρειών του ∆ιαδικτύου, όπως οι Facebook, Google και Twitter. Η γνωριµία του νεαρού Θεσσαλονικιού µε τις ψηφιακές τεχνολογίες είχε ξεκινήσει ήδη από τα λυκειακά του χρόνια. «Από το 2008 παρακολουθούσα στενά τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη Σίλικον Βάλεϊ και διατηρούσα ένα blog στο οποίο έγραφα καθηµερινά για καινοτόµες διαδικτυακές εφαρµογές και νέο λογισµικό» διηγείται ο ίδιος µιλώντας στο «Βήµα». Εν τέλει, την περυσινή χρονιά, εν µέσω φροντιστηρίων και εντατικού διαβάσµατος για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο κ. Παπαδόπουλος τόλµησε τα πρώτα... εφευρετικά του εγχειρήµατα. Σε συνεργασία µε τον προγραµµατιστή και στενό του φίλο Γιάννη Πούλακα ξεκίνησε τη δηµιουργία µιας εφαρµογής ονόµατι «4sqwifi» για iPhone, η οποία σε κάθε σηµείο του πλανήτη εντοπίζει τα κοντινότερα δίκτυα ασύρµατου Internet (wi-fi) και εµφανίζει τον κωδικό τους!

|||||||| Οι κωδικοί που τον πήγαν στην κορυφή
«Οι κωδικοί προσφέρονται από τους ίδιους τους κατόχους της σύνδεσης, καθώς πρόκειται για καφετέριες, βιβλιοθήκες ή άλλους δηµόσιους χώρους» διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επρόκειτο φυσικά για παράνοµη υποκλοπή δεδοµένων. Εν τέλει, η εφαρµογή κυκλοφόρησε στις 8 Νοεµβρίου 2011 και µέσα στις πρώτες δεκαπέντε ώρες βρέθηκε στην πρώτη θέση στο ελληνικό appstore και στην όγδοη στο αµερικανικό!

Προς στιγµήν διατίθεται δωρεάν, ωστόσο οι νεαροί επιχειρηµατίες καταστρώνουν ήδη σχέδια για την περαιτέρω εκµετάλλευση της εφαρµογής. «Σκεφτόµαστε να την αξιοποιήσουµε για τη δηµιουργία ειδικών διαδικτυακών χαρτών που θα φανερώνουν µε χρήση δορυφορικού σήµατος τα πιο κοντινά wi-fi σε κάθε τόπο, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet. Ετσι, αν για παράδειγµα κάποιος ταξιδέψει στο Λονδίνο, η εφαρµογή θα του βρίσκει το κοντινότερο δηµόσιο Internet και τον κωδικό του, χωρίς να χρειάζεται ο τουρίστας να συνδεθεί σε δίκτυο 3G και να πληρώσει τις υψηλές χρεώσεις» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

|||||||| Στο ψηφιακό Χόλιγουντ
Ακολουθώντας το τετριµµένο ρητό από τον «Αλχηµιστή» του Πάουλο Κοέλο, το σύµπαν φαίνεται ότι συνωµότησε για να πετύχει ο 18χρονος Θεσσαλονικιός ένα όνειρο ζωής: να ταξιδέψει στη Σίλικον Βάλεϊ και να συµµετάσχει σε συνοµιλίες µε στελέχη κορυφαίων εταιρειών όπως των Google, Facebook και Twitter, µε καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστηµίου Στάνφορντ, καθώς και µε ιδρυτές διασήµων startup εταιρειών, όπως της Paypal και της LinkedIn.

Οπως διηγείται, όλα ξεκίνησαν τον περασµένο Οκτώβριο στο «Startup week» της Βιέννης, ένα συνέδριο επιχειρηµατικότητας στο ∆ιαδίκτυο και στις ψηφιακές τεχνολογίες. Εκεί ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος µόλις είχε µετακοµίσει στη Βιέννη για να ξεκινήσει τις σπουδές του στην πληροφορική, γνώρισε µια οµάδα φοιτητών από το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, οι οποίοι διοργάνωναν δεκαήµερη αποστολή στη Σίλικον Βάλεϊ για επιλεγµένους φοιτητές από την Ελβετία, τη Γερµανία και την Αυστρία. Λίγες ηµέρες αργότερα έγινε δεκτός ως ο µοναδικός φοιτητής από την Αυστρία που θα συµµετείχε στην αποστολή!

Για τους «εφευρέτες» του ∆ιαδικτύου που µεγαλώνουν µε το όνειρο να γίνουν ο επόµενος Λάρι Πέιτζ ή Μαρκ Ζούκερµπεργκ, ιδρυτές της Google και του Facebook αντίστοιχα, ένα ταξίδι στη Σίλικον Βάλεϊ θα ισοδυναµούσε µε το ταξίδι ενός φερέλπιδος ηθοποιού στο Χόλιγουντ. «Η αλήθεια είναι ότι η Σίλικον Βάλεϊ είναι το Χόλιγουντ της τεχνολογίας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος µπορεί να “ανακαλύψει” την ιδέα σου και να αποφασίσει να επενδύσει σε αυτή» συµφωνεί γελώντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Αµέσως σοβαρεύει ωστόσο και υπογραµµίζει ότι στόχος της αποστολής των είκοσι γερµανόφωνων φοιτητών ήταν να συλλέξουν πληροφορίες και ιδέες και εν τέλει να µεταφέρουν στα πανεπιστήµιά τους την ιδιαίτερη νοοτροπία της Μέκκας της ψηφιακής τεχνολογίας.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ
Οι απλοί και οµαδικοί ηγέτες-«µύθοι»
«Είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς ώσπου να βρεθεί εκεί. Στη Σίλικον Βάλεϊ υπάρχει µια πολύ ιδιαίτερη νοοτροπία που επικροτεί την επιχειρηµατικότητα, την καινοτοµία, το ρίσκο, ακόµη και την αποτυχία, πολύ περισσότερο από την ασφάλεια µιας συµβατικής δουλειάς. Είναι ένα µέρος όπου είσαι το µυαλό σου και οι ιδέες σου, όπου ανά πάσα στιγµή όλοι προσπαθούν να δηµιουργήσουν την επόµενη καινοτοµία που θα αλλάξει τον κόσµο» εξηγεί ο Απόστολος Παπαδόπουλος.

Τονίζει µάλιστα ότι εξίσου µε τις ιδέες των προγραµµατιστών της Σίλικον Βάλεϊ τον εντυπωσίασε η απλότητα των «ηγετών» της. «Εντυπωσιάστηκα όταν είδα τον ίδιο τον ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσι να τρώει στην καφετέρια µε τους εργαζοµένους και να συνοµιλούν σαν µία οµάδα. Αντίστοιχα ήταν εντυπωσιακή η απλότητα καταξιωµένων ανθρώπων, όπως του Πίτερ Τιλ, ιδρυτή του Paypal και βασικού επενδυτή του Facebook, ο οποίος συνοµίλησε µαζί µας ακούγοντας τις ιδέες µας χωρίς ίχνος υπεροψίας. Στο ίδιο πνεύµα, στελέχη του τµήµατος mobile εφαρµογών της Google προθυµοποιήθηκαν να αξιολογήσουν την εφαρµογή που δηµιούργησα και να µου δώσουν ιδέες για βελτίωση. Εν τέλει, το µεγαλύτερο δίδαγµα της Σίλικον Βάλεϊ είναι ότι η απλότητα και η οµαδικότητα οδηγούν στην επιτυχία – ένα δίδαγµα που θα ήταν πολύ χρήσιµο για εµάς τους Ελληνες εν µέσω κρίσης» καταλήγει





.www.tovima.gr






0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός