Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

30 Ιανουαρίου 2015

Επαγγέλματα του μέλλοντος στην εποχή της κρίσης

Σε... τροχιά ανόδου αναμένεται να κινηθούν την επόμενη δεκαετία στην ελληνική αγορά εργασίας δεκάδες ειδικότητες, όπως οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, οι βιοκλιματικοί σχεδιαστές, τα στελέχη διά βίου εκπαίδευσης και τουριστικών επιχειρήσεων, οι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι, οι μαθηματικοί-πληροφορικοί, οι τεχνικοί οπτικής ίνας και οι κλινικοί ψυχολόγοι.


Η μελέτη για τα επαγγέλματα, που εκτιμάται ότι θα έχουν θετικές προοπτικές στο μέλλον, υλοποιήθηκε από την Εταιρία Συμβούλων Σταδιοδρομίας «Εmploy». Η ατομική στρατηγική καριέρας και η επαγγελματική σταδιοδρομία αποτελούν ένα μείγμα πολλαπλών επιλογών που σχετίζονται με παραμέτρους, όπως οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, οι προσωπικές δεξιότητες και το οικογενειακό background, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ενα από τα βασικά κριτήρια, όπως σημειώνεται, αφορά τις τάσεις της εγχώριας, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, ανάλογα βέβαια και με τον τόπο που θα εργαστεί ο καθένας. Για παράδειγμα, ένας μηχανικός μπορεί να δυσκολεύεται να βρει δουλειά στην Ελλάδα, ίσως όμως να είναι περιζήτητος στη Γερμανία.

«Οι διαφορές, σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα και τους τομείς, είναι ιδιαίτερα σημαντικές έναντι των άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών», επισημαίνουν οι σύμβουλοι Σταδιοδρομίας της εταιρείας «Εmploy» Χρήστος Ταουσάνης και Κωνσταντίνος Κότιος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη και πέντε εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν ισχύει αναλογικά στην Ελλάδα, η οποία εστιάζει στην παροχή μη τεχνικών υπηρεσιών, όπως σημειώνουν.

Συνοψίζοντας στοιχεία από πρόσφατες έρευνες οι κ.κ. Ταουσάνης και Κότιος επιχειρούν να εντοπίσουν τις τάσεις των επαγγελμάτων, αλλά και να τα συνδέσουν με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τις μελέτες του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), της McKinsey «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», του Economic Modeling Specialists για τις παγκόσμιες τάσεις και άλλες έρευνες. Με τον τρόπο αυτόν κατέληξαν στις ειδικότητες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναμένεται να παρουσιάσουν αυξανόμενη απασχολησιμότητα την επόμενη δεκαετία στην ελληνική αγορά εργασίας.



Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες



Στον τομέα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερη ζήτηση αναμένεται να παρουσιάσουν τα επόμενα χρόνια οι εξής ειδικότητες:

-Τεχνικοί Οπτικής Ινας

-Προγραμματιστές λογισμικού, εφαρμογών και λογισμικού

-Διαχειριστές Βάσεων Δεδομένων

-Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων

-Ειδικός Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile Applications Developer)

-Μηχανικός Τεχνητής Νοημοσύνης

Στα Τμήματα Πληροφορικής στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχονται περισσότερες από 40 διαφορετικές εξειδικεύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα, στην τηλεματική, στη βιοπληροφορική κ.λπ. «Είτε αναφερόμαστε σε Τμήματα Πληροφορικής, είτε σε Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (Η.Μ.Μ.Υ.), ή εφαρμοσμένης πληροφορικής, ο κλάδος είναι ταχύτατα εξελισσόμενος και οι προβλέψεις για τους τομείς που θα γνωρίσουν άνθηση τα επόμενα χρόνια είναι παρακινδυνευμένος, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης. Για το λόγο αυτόν η αφετηρία εδώ απλά θα πρέπει να είναι το software ή το hardware. Οι εξειδικεύσεις ακολουθούν κυρίως κατά την επαγγελματική πορεία και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διαρκώς διαφοροποιούνται», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ταουσάνης και Κότιος.



Τομέας Ενέργειας



Στον Τομέα Ενέργειας αυξανόμενη απασχολησιμότητα αναμένεται να εμφανίσουν οι εξής ειδικότητες:



-Βιοκλιματικοί Σχεδιαστές



-Μηχανικός γεωθερμικών έργων



-Μηχανικός δικτύων ανανεώσιμης ενέργειας



-Τεχνικός αιολικών εγκαταστάσεων



-Μηχανικοί Περιβάλλοντος



-Τεχνικός επεξεργασίας απορριμμάτων



-Ενεργειακοί Μελετητές



-Περιβαλλοντικός Αρχιτέκτονας



-Μηχανικοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Πετρελαίου



Προγράμματα Σπουδών, που μεταδίδουν γνώσεις στα παραπάνω θεματικά πεδία, παρέχονται στα αντίστοιχα τμήματα του Πολυτεχνείου, των Μηχανικών Περιβάλλοντος, των Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και στα Τμήματα Μηχανικών Αντιρρύπανσης, Αυτοματισμού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.



Πρωτογενής Τομέας



Στον πρωτογενή τομέα, οι ειδικότητες, που σύμφωνα με τη μελέτη, θα γνωρίζουν άνθηση τα επόμενα χρόνια είναι:



-Γεωπόνος Εναλλακτικών Καλλιεργειών



-Ιχθυολόγος – Ιχθυοπαθολόγος



-Τεχνολόγος Αρδεύσεων



-Τεχνολόγος Ποιότητας



-Βιοτεχνολόγοι



Οι σπουδές σε Τμήματα Γεωπονίας συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τα παραπάνω επαγγέλματα, ενώ έχουν υλοποιηθεί και καινοτόμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών για εμβάθυνση σε όλα τα επιμέρους πεδία π.χ. στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, Τμήματα, όπως αυτό της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εξειδικεύσεις που σχετίζονται με την διασφάλιση ποιότητας, όπως τονίζεται στη μελέτη.



Θετικές Επιστήμες



Στις Θετικές Επιστήμες καλές προοπτικές φέρονται να έχουν τα επόμενα χρόνια οι εξής ειδικότητες:



-Μαθηματικός-Πληροφορικός



-Τοξικολόγος



-Χημικός Μηχανικός



-Φαρμακευτικός Μηχανικός



-Μοριακός Βιολόγος



Τα προγράμματα σπουδών που οδηγούν στα αντίστοιχα επαγγέλματα είναι ξεκάθαρα στις Θετικές Επιστήμες. Ο αυριανός επιστήμονας μπορεί να εμβαθύνει και να διαφοροποιηθεί μέσα από τα μεταπτυχιακά. Να σημειωθεί πως εκτός από τα τμήματα των Μαθηματικών υπάρχουν και τμήματα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, ενώ στη Μοριακή Βιολογία τόσο τα κλασικά τμήματα Βιολογίας, το τμήμα Μοριακής Βιολογίας αλλά και τα Π.Μ.Σ. οδηγούν στο σχετικό πεδίο







Τομέας Μηχανικής –Μηχανολογίας



-Μηχανικός Αυτοματισμού



-Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών



-Μηχανικός Υλικών



-Ηλεκτρολόγος - Ηλεκτρονικός Μηχανολόγος Μηχανικός



-Μηχανικός Βιομηχανικού Σχεδιασμού (Industrial Engineer)



-Νανοτεχνολόγος



-Μηχανικός Διασφάλισης Ποιότητας



Τα Πολυτεχνεία, αλλά και τα ΤΕΙ με συναφή αντικείμενα σπουδών τροφοδοτούν τις παραπάνω ειδικότητες. Τμήματα, όπως για παράδειγμα των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, προσπαθούν να καλλιεργήσουν έναν τεχνοκρατικό προσανατολισμό στο μελλοντικό επαγγελματία. Οι μηχανικοί είχαν ταυτιστεί στην Ελλάδα κυρίως με τις κατασκευές, ωστόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη διεισδύουν σε πολλούς κλάδους τις οικονομίας έχοντας πρωταρχικό ρόλο λόγω και του πολυσύνθετου αντικειμένου τους, σύμφωνα με τη μελέτη.



Εμφαση στην ποιότητα



«Οι γενικότερες μελέτες και η κοινή λογική πλέον υποδεικνύουν, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, πως επιβάλλεται μια ποιοτική μεταστροφή της οικονομίας μας όσον αφορά την ελληνική αγορά εργασίας. Η χώρα και η κοινωνία πρέπει να προσανατολιστούν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων. Είδαμε τα τελευταία χρόνια μια ανεπανάληπτη ενοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, την παγκοσμιοποίηση των αγορών και τη ραγδαία αποβιομηχάνιση αλλά και πρόσφατα την αποκαθήλωση ορισμένων πάγιων αντιλήψεων αναφορικά με τη "σίγουρη" επαγγελματική αποκατάσταση», επισημαίνει ο κ. Κότιος.



«Οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τις προσωπικές κλίσεις και δεξιότητες είναι το εφαλτήριο για την ατομική στρατηγική καριέρας και πρέπει να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε παλαιωμένης αντίληψης για τα επαγγέλματα. Η οικονομία, η τεχνολογία και εν τέλει η ίδια η κοινωνία τρέχουν πολύ γρηγορότερα από ό,τι είμαστε σε θέση να προβλέψουμε…», καταλήγουν οι δύο ερευνητές..........

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ








 Πηγή...www.agelioforos.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός