Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

9 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ.. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΟΥΔΑ...!!!

Για άλλη μια φορά το πόσο μεγάλη στρατηγική σημασία έχει η αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη, η οποία λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, δείχνουν τελευταία δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. 





Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι Αμερικανοί προτίθενται να κλείσουν 15 στρατιωτικά αεροδρόμια-βάσεις τους στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και το περίφημο Ιντζιρλίκ που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την Δύση την περίοδο του ψυχρού πολέμου καθώς και σε όλες τις τελευταίες κρίσεις της Μέσης Ανατολής.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Sabah, με τον τίτλο, «ABD askeri üslerini azaltıyor», δηλαδή, «Οι ΗΠΑ μειώνουν τα στρατιωτικά τους αεροδρόμια», το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να κλείσει στο τρέχων έτος 15 στρατιωτικά αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργούν σαν αμερικανικές βάσεις σήμερα στην γηραιά ήπειρο. Το εντυπωσιακό είναι πως στο κλείσιμο αυτών των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, δεν περιλαμβάνεται η γνωστή αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας, ενώ περιλαμβάνεται η βάση του Ιντζιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ένεκα οικονομικών δυσχερειών διατήρησης και συντήρησης αυτών των αεροδρομίων και όπως αναφέρεται, με το κλείσιμο τους οι ΗΠΑ θα εξοικονομήσουν αμέσως περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Τα αεροδρόμια αυτά, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, βρίσκονται εκτός από την Τουρκία στις χώρες, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, και Πορτογαλία. Η απόφαση προβλέπει να διατηρηθεί η βάση στο Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία έχουν αρχίσει οι απαραίτητες μετατροπές για την αναβάθμιση της και για να καταστεί ικανή μέχρι το 2020 να υποδέχεται τα τελευταίου τύπου αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, F-35.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, αναφέρεται πως είναι 67 χιλιάδες και η συντήρηση τους έχει αρχίσει και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον αμερικανικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η σταδιακή ριζική μείωση τους και ο επαναπατρισμός τους στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Chuck Hagel, η μείωση αυτή του αριθμού των Αμερικανών που υπηρετούν στην Ευρώπη και η οποία γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους, δεν θα μειώσει το αξιόμαχο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην γηραιά ήπειρο. Οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να αντικατασταθούν από τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις ενώ θα αναβαθμιστεί το επίπεδο μαχητικότητας τους.

Φυσικά εκείνο που απασχολεί τους Τούρκους είναι η δήλωση του συμβούλου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Derek Chollet, ότι στο πρόγραμμα μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη προβλέπεται και το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την μείωση της στρατηγικής αξίας της Τουρκίας για τους Αμερικανούς, χώρια που θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή η οποία κυριολεκτικά ζει από τους Αμερικανούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς.

Για την αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας, ούτε κουβέντα και για άλλη μια φορά γίνεται κατανοητό το πόσο μεγάλη σημασία της δίνουν οι Αμερικανοί. Σε μας απομένει να αξιοποιήσουμε αν το θέλουμε, (;;;), την τεράστια στρατηγική της αξία, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 






Πηγη
www.nikosxeiladakis.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός