Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

18 Μαΐου 2011

Osama bin Laden: Δολοφόνος ή ήρωας;

(Al Jazeera) Με τον πρόσφατο του θάνατο, ο Osama bin Laden κράτησε μια υπόσχεση που είχε κάνει σε ένα ηχητικό μήνυμα του 2006. Μιλώντας για το ανθρωποκυνηγητό εναντίον του, είχε ορκιστεί να πεθάνει ελεύθερος!




Έτσι, ο θάνατος του βάζει οριστικό τέλος στο μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό όλων των εποχών, που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, και στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, και δεκάδες χιλιάδες Πακιστανοί στα κακοτράχαλα βουνά της μεθορίου.

Είτε θεωρηθεί τρομοκράτης και δολοφόνος, είτε χαιρετιστεί ως ο ήρωας των απανταχού καταπιεσμένων Μουσουλμάνων, η αλήθεια είναι ότι ο bin Laden άλλαξε την ιστορία του κόσμου μας.

Προκαλώντας την ισχύ του πλέον παντοδύναμου έθνους στον πλανήτη, οργανώνοντας διάφορες επιθέσεις εναντίον του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο συμμάχων που συμμετείχαν σε έναν πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται ακόμη και μετά το θάνατό του.

Ο νεκρός, που φέρεται να είναι αυτός που οργάνωσε την επίθεση της 9/11, ήταν η απόλυτη νέμεση του πρώην προέδρου George Bush, που είχε ορκιστεί να τον πιάσει ζωντανό ή νεκρό, και που οι δυο προεδρικές του θητείες χαρακτηρίστηκαν κυρίως από τον «πόλεμο εναντίον του τρόμου», και το κυνηγητό της al-Qaeda, που είχε ιδρυθεί το 1988.

Με το χαρακτηριστικό του μούσι, ο bin Laden αποτελούσε μια από τις πιο γνώριμες μορφές ολόκληρου του πλανήτη. Η φάτσα του εμφανίζονταν σε δεκάδες προπαγανδιστικά βίντεο, ενώ κυριαρχούσε σε έναν αμερικανικό ιστότοπο, που πρόσφερε $25 εκατομμύρια για τη σύλληψή του. Το 2007, το ποσό αυτό ανήλθε στα $50 εκατομμύρια.

Γεννημένος στη Σαουδική Αραβία το 1957, ο bin Laden ήταν ένα από τα 50 παιδιά του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Mohamed bin Laden, που πέθανε όσο ήταν ακόμη μικρός. Ήταν ένα ντροπαλό παιδί, και μέτριος μαθητής, ενώ αργότερα μπόρεσε και πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού.

Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Σύρια ξαδέλφη του, στην ηλικία των 17 ετών, και φημολογείται πως έχει τουλάχιστον 23 παιδιά από 5 διαφορετικές συζύγους. Η οικογένεια του είχε φτιάξει τεράστια περιουσία από την άνθηση του εργολαβικού και κατασκευαστικού τομέα, σε μια Σ. Αραβία που ευημερούσε εξαιτίας του πετρελαίου της.

Το βιβλίο του Steve Coll, The Bin Ladens, αναφέρει πως ο Osama ριζοσπαστικοποιήθηκε εξαιτίας του θανάτου του αδελφού του Salem το 1988. Παράλληλα, η φοίτησή του στο ελιτίστικο θεολογικό πρότυπο σχολείο Al Thagher στη πόλη Jeddah, τον έφερε σε επαφή με το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ.

Μεγάλη επίδραση άσκησε στον νεαρό Σαουδάραβα και ο Παλαιστίνιος καθηγητής και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Dr Abdullah Azzam, ο οποίος είχε ακραίες θέσεις, τις οποίες διδάχθηκε ο Osama στη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο Abdulaziz της Σ. Αραβίας. Μάλιστα, όπως λέγεται, ο Azzam στρατολόγησε τον νεαρό Osama, πείθοντάς τον να χρηματοδοτεί και να στρατολογεί με τη σειρά του νεαρούς Μουσουλμάνους που θα πολεμούσαν τους Ρώσους στο Αφγανιστάν. Η CIA από τη πλευρά της, τον βοήθησε στο να μεταβεί στο Αφγανιστάν και να συμμετέχει στην αντίσταση εναντίον των Σοβιετικών.

Η αποστασιοποίησή του από τις αμερικανικές θέσεις έγινε όταν άρχισε να αντιτίθεται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σ. Αραβία, στη διάρκεια του πρώτου πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Η βασιλική οικογένεια «μυρίστηκε προβλήματα», και έτσι αποφάσισε να τον απελάσει το 1991, ενώ του στερήθηκε η υπηκοότητα το 1994, και επιπλέον πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Τότε είναι που κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ, της χώρας που ξόδεψε πολλά εκατομμύρια για να στηρίξει την αφγανική αντίσταση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Η Al-Qaeda προχώρησε σε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, αρχής γενομένης με μια βομβιστική επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων το 1993, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ατόμων, και την ανάδυση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Αμερική. Ακολούθησαν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, και εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ στη Κένυα, στη Τανζανία, και αλλού. Το 2000 σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του πολεμικού πλοίου USS Cole στην Υεμένη, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 17 Αμερικανών ναυτών.

Αποκληρωμένος από την οικογένειά του και χωρίς την υπηκοότητά του, ο bin Laden μετέβη το 1992 στο Σουδάν, και όταν επικράτησαν οι Ταλιμπάν το 1996, εμφανίστηκε στη Καμπούλ. Σύντομα κυριάρχησε στους κόλπους τους, υιοθετώντας τις αυστηρές τους απόψεις για το Ισλάμ.

Από τη Καμπούλ, ο bin Laden έβγαζε θρησκευτικά κηρύγματα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, και ίδρυσε στρατόπεδα εκπαίδευσης για νεαρούς Μουσουλμάνους με σκοπό τη παγκόσμια τρομοκρατία. Οι εκπαιδευόμενοι έρχονταν από παντού: Ασία, Μ. Ανατολή, Αφρική, Ευρώπη, κλπ. Όλοι τους μοιράζονταν ένα κοινό μίσος για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, και τα μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα.

Μετά από τις επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών της (1998), οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους cruise, εναντίον των αφγανικών στρατοπέδων εκπαίδευσης, αλλά ο Bin Laden κατάφερνε πάντα να διαφεύγει ανέπαφος. Από τη πλευρά τους οι Ταλιμπάν που τον στήριξαν, υπέστησαν μια ολοκληρωτική ήττα όταν οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση της 9/11/2001.

Στη συνέχεια η Al-Qaeda αποδυναμώθηκε, και πολλά μέλη της σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν. Ο ίδιος ο Bin Laden εξαφανίστηκε, ενώ σύμφωνα με φήμες αρκετές φορές γλίτωσε το θάνατο παρά τρίχα. Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ το 2003, ξαναζωντάνεψε την οργάνωση, και πάρα πολλοί νέοι στρατολογήθηκαν στις τάξεις της. Προστατευμένος από τους Ταλιμπάν στα πακιστανικά τους ορεινά καταφύγια, ο Bin Laden έχτισε δεσμούς με μια σειρά από παραστρατιωτικές οργανώσεις της νότιας Ασίας, και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την αιματηρή εξέγερση των Πακιστανών Ταλιμπάν εναντίον του καθεστώτος της χώρας.

Η νέα αναζωογονημένη al-Qaeda κατηγορήθηκε για διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες στην Ινδονησία, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στη Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Κένυα, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στη Μαυριτανία, στη Τυνησία, στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, στη Σομαλία, στην Ισπανία, και στην Αγγλία. Η τελευταία «επιτυχία» της οργάνωσης ήταν η βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο που συντέλεσε στο θάνατο 52 ανθρώπων το 2005.




www.antinews.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός