Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

14 Ιανουαρίου 2012

Σε πείραμα στο CERN - Λένε πως έσπασαν την ταχύτητα του φωτός!!!


Οι ερευνητές απελευθέρωσαν 15.000 δέσμες νετρίνων, τα οποία διένυσαν 732 χλμ. 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από όσο θα χρειαζόταν το φως. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση και από άλλα πειράματα.



"Το σημαντικό είναι να μην πάψεις να ρωτάς. Η περιέργεια έχει τον δικό της λόγο ύπαρξης", ήταν ένα από τα σοφά αποφθέγματα του Αλμπερτ Αϊνστάιν, η θεωρία της σχετικότητας του οποίου αποτελεί εδώ και έναν αιώνα τον ακρογωνιαίο λίθο της μοντέρνας Φυσικής. Τώρα ήρθε ίσως η σειρά των επιστημόνων του CERN να αμφισβητήσουν τον μεγαλύτερο φυσικό του 20ού αιώνα, αναθεωρώντας εκ βάθρων τη φυσική όπως τη γνωρίζουμε, με μία ρηξικέλευθη και μέχρι στιγμής ανεξήγητη ανακάλυψη σωματιδίων που κινούνται με ταχύτητα... μεγαλύτερη του φωτός.

Τα υποατομικά σωματίδια που έσπασαν αυτό που θεωρούνταν ως το απόλυτο όριο ταχύτητας στο σύμπαν είναι τα νετρίνα, τα οποία είναι αντικείμενο και του διεθνούς πειράματος του "Νέστορα" στην Πύλο και έχουν ελάχιστη μάζα, μηδενικό φορτίο και θεωρούνται "αόρατα", αφού δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με άλλα σωματίδια. Εκπέμποντας 15.000 δέσμες νετρίνων από το CERN στη Γενεύη έως το ερευνητικό κέντρο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία σε διάστημα τριών χρόνων, οι ερευνητές εντόπισαν νετρίνα, τα οποία περνώντας μέσα από γη, νερό και αέρα διένυσαν τα 732 χλμ. μέχρι την Ιταλία 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από όσο θα χρειαζόταν το φως (με περιθώριο λάθους 10 νανοδευτερόλεπτα).

"Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας", σχολίασε ο ερευνητής Αντόνιο Ερεντιάτο, ωστόσο επεσήμανε ότι η ανακάλυψη χρειάζεται προσοχή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με πειράματα και άλλων επιστημόνων. Η ανεξήγητη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια ερευνών για το πείραμα OPERA, που διεξάγουν από κοινού τα δύο ερευνητικά κέντρα και ακολούθησαν περίπου 16.000 μετρήσεις την τελευταία διετία, έτσι ώστε οι επιστήμονες να έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στα στοιχεία τους για να τα δημοσιοποιήσουν.

Το ότι τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα από το φως είναι ένα από τα θεμέλια της θεωρίας της σχετικότητας και πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας προτείνουν ότι εάν αυτό το όριο ξεπεραστεί, θεωρητικά θα ήταν εφικτό το ταξίδι στον χρόνο.



thebest.gr


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΑΧΗΤΙΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΔΕΝ ΣΠΑΙ . ( ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΦΕΝΕΤΑΙ!!!!!) ( ΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ) ΠΑΤΡΑ ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ.

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός