Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

19 Μαρτίου 2012

Οι έτοιμες σαλάτες δεν είναι πάντα υγιεινές!


Οι έτοιμες, ψιλοκομμένες σαλάτες που καταναλώνονται κατά κόρον τόσο εν ώρα εργασίας όσο και στο σπίτι, δεν είναι τόσο αθώες όσο...
φαίνονται, προειδοποιούν οι επιστήμονες.





Όχι μόνο δεν έχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά ευνοούν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλα ή και λιστέρια σε όσους τος καταναλώνουν.

Ακόμη κι αν πριν την κατανάλωσή τους, τα λαχανικά πλυθούν καλά, ενδέχεται να μείνουν κάποια μικρόβια τα οποία θα πολλαπλασιαστούν μετά τον τεμαχισμό της σαλάτας, διότι «θρέφονται» από τους χυμούς που απελευθερώνονται κατά τον τεμαχισμό. Μάλιστα όσο περισσότερο συντηρείται μια κομμένη σαλάτα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων. Η ανάπτυξη μικροβίων στις κομμένες σαλάτες μπορεί να αποφευχθεί αν κατά τη συντήρηση χρησιμοποιηθεί έστω και μια μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού ή ξυδιού.

Όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής των τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδάμης, η κατανάλωση των έτοιμων κομμένων σαλατών έχουν συνδεθεί με πολλαπλές εξάρσεις δηλητηριάσεων, εξαιτίας παθογόνων βακτηρίων.

Σε πείραμα που έκαναν οι ερευνητές, έβαλαν σκόπιμα βακτήρια, όπως σαλμονέλα και λιστέρια σε λαχανικά, στη συνέχεια τα έκοψαν και παρατήρησαν τι συμβαίνει κατά τη συντήρησή τους. Όπως διαπίστωσαν οι παθογόνοι οργανισμοί αυξήθηκαν. «Αυτό συμβαίνει διότι κατά τον τεμαχισμό απελευθερώνονται χυμοί στην επιφάνεια των τροφίμων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συντήρησης συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και των παθογόνων. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι το κομμένο μαρούλι σε σχέση με το λάχανο είναι πιο πρόσφορο για την ανάπτυξη μικροβίων. Από την άλλη, η αυτόχθονη χλωρίδα του λάχανου, δηλαδή τα μικρόβια που φέρει επάνω του, ενδέχεται, αν αυτό δεν έχει απολυμανθεί σωστά, να συμβάλλουν στην αύξηση άλλων παθογόνων όταν αυτό τεμαχιστεί» ανέφερε ο κ Σκανδάμης.

Ασφαλέστερες, λένε οι επιστήμονες, είναι οι σαλάτες που καταναλώνονται χωρίς να τεμαχιστούν. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την σαλάτα κομμένη θα πρέπει να την καταναλώσει αμέσως μετά τον τεμαχισμό ενώ εάν πρόκειται να την καταναλώσει αργότερα θα πρέπει να τη συντηρήσει με χυμό λεμονιού ή ξύδι έστω και σε μικρή ποσότητα.




tro-ma-ktiko

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός