Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

13 Σεπτεμβρίου 2011

Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητικές εστίες


Δεύτερο πρόβλημα, μετά τις καταλήψεις που έφερε ο νόμος - πλαίσιο, δημιουργείται τώρα για τα πανεπιστήμια της χώρας, αυτή τη φορά με αφορμή τις καταργήσεις των φορέων του δημοσίου, μεταξύ αυτών και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του υπουργείου Παιδείας.




Το ΕΙΝ διαχειριζόταν όλα αυτά τα χρόνια τις φοιτητικές εστίες και μετά την κατάργησή του το υπουργείο Παιδείας δεν έχει άλλο δρόμο. Εν μέσω καταλήψεων καλεί τα πανεπιστήμια να πάρουν τις εστίες στην ευθύνη τους και άμεσα!

Οι πρυτάνεις των μεγάλων Ιδρυμάτων της χώρας ενημερώθηκαν χθες μέσω κλήσεων στα κινητά τηλέφωνα τους ή μέσω e-mails που έλαβαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (για εκείνους που δεν απάντησαν στις κλήσεις).

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας της χώρας τους ενημέρωσαν απλά ότι πρέπει να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες σύστασης ανωνύμων εταιρειών στο εσωτερικό τους (όπως προβλέπει ο νέος Νόμος Πλαίσιο) για την διαχείριση των φοιτητικών εστιών ή την ένταξη τους στις εταιρείες που λειτουργούν ήδη στα περισσότερα Ιδρύματα για την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πρυτάνεις δηλώνουν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση ως χθες για το θέμα. Καλούνται όμως με τη μορφή «τελεσιγράφου» να υπογράψουν αντίστοιχες πράξεις μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε οι εστίες να συνεχίζουν να λειτουργούν.

«Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα με ραβασάκια, πρέπει να γίνονται με συντεταγμένο τρόπο», δηλώνει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Σ. Σιμόπουλος. Οπως περιγράφει «ξαφνικά λάβαμε 2 e-mails για το θέμα, χωρίς καμία ενημέρωση. Το παραπέμψαμε στην Σύγκλητο που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας για να αποφασίσει»...

Ο κ. Σιμόπουλος παρατηρεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει να διαχειριστεί ένα Ίδρυμα με καταλήψεις σε όλα τα τμήματα του, έχει αφιερώσει ένα 15νθήμερο για να οργανώσει σύστημα «ηλεκτρονικών» εγγραφών φοιτητών προκειμένου να προλάβει τα προβλήματα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, έχει να διαχειριστεί τις παρενέργειες που προκάλεσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψηφίστηκε στην Βουλή.

«Ειλικρινά θέλω να βοηθήσω» προσθέτει. «Δεν έχουμε όμως ούτε εξοπλισμό, ούτε εμπειρία, ούτε καν αποθήκες για να διαχειριστούμε ένα τέτοιο έργο» δηλώνει.

ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Λιακάκος προσθέτει ότι «η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να μειώσει έξοδα και οργανισμούς είναι ξεκάθαρη» και σημειώνει: «Ωστόσο δεν μπορούμε να εντάξουμε τη φοιτητική εστία στην εταιρεία του πανεπιστημίου καθώς εκτός της έλλειψης εμπειρίας σε αντίστοιχα ζητήματα, προκύπτουν και νομικά ζητήματα».

Παρά ταύτα η φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Αθηνών που φιλοξενεί σήμερα πάνω από 1000 άτομα, έχει ήδη εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό με απόφαση των πρυτανικών αρχών του. Τους προηγούμενους μήνες μεταφέρθηκαν κοντέινερς, τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή και αποτελούσαν άνδρο καταληψιών, ενώ καθάρισαν το εσωτερικό τους.

Το πρόβλημα, ωστόσο, φαντάζει δισεπίλυτο για τις περισσότερες πρυτανικές αρχές των μεγάλων Ιδρυμάτων της χώρας, από τις οποίες έχουν ζητηθεί και νομικές συμβουλές. Ο χρόνος πάντως πιέζει με δεδομένη την ταχύτητα στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της χώρας.

Συνεχίζουν ΑΣΟΕΕ και Πάντειος
Οι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όσο και στο Πάντειο αποφάσισαν να συνεχιστούν οι καταλήψεις των 2 Ιδρυματων. Στις αρχές Οκτωβρίου ωστοσο αρχίζει το νέο ακαδημαϊκό έτος και αν συνεχιστούν οι καταλήψεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.

«Κοινή γραμμή» δεν υπάρχει ως σήμερα μεταξύ των φοιτητών ούτε στο θέμα των εγγραφών πρωτοετών, ούτε στο θέμα της πραγματοποίησης των εξετάσεων φοιτητών επί πτυχίω. Τα δυο αυτά ζητήματα προκαλούν εντάσεις και οδηγούν σε επεισοδιακές γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων.



www.tovima.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός