Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

19 Απριλίου 2014

'' Ιατρική '' Μεταναστεύουν οι Γερμανοί γιατροί... και πηγαίνουν οι Ελληνες...!

Καμπάνια στη Γερμανία με στόχο να σπουδάσουν οι νέοι Ιατρική
«Είμαι παθολόγος, εργάζομαι με ζήλο για τη ζωή σας». Παρόμοια σλόγκαν διά στόματος γιατρών αναγράφονται σε χιλιάδες αφίσες, αναρτημένες σε όλη τη Γερμανία. Στόχος; 


Η τόνωση του «πληγωμένου» στάτους του ιατρικού επαγγέλματος, που ελάχιστους πλέον νέους προσελκύει, με συνέπεια να περιορίζεται δραματικά ο αριθμός των γιατρών.  
Σήμερα οι κενές θέσεις υπολογίζονται σε 6.000, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Deutsches Krankenhaus Institut, το 2019 η Γερμανία θα υπολείπεται 37.300 γιατρούς. 
Μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι παθολόγοι, καθώς θεωρούνται οι πιο κακοπληρωμένοι – για τα γερμανικά πάντοτε δεδομένα. 
Για να περιοριστεί η «μάστιγα», η Ομοσπονδία των Γιατρών έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, επενδύοντας στην εν λόγω καμπάνια που θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2017, με 15 εκατομμύρια ευρώ.
«Οι Γερμανοί έχουν γίνει φυγόπονοι», υποστηρίζει Γερμανίδα γιατρός, «δεν θέλουν να κοπιάσουν για έναν ηχηρό τίτλο σπουδών, τον οποίο δεν θα μπορέσουν να εξαργύρωσουν ανάλογα».
 Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές. «Εδώ το πρόγραμμα σπουδών θυμίζει σχολείο, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και αφοσίωση», επισημαίνει ο Ελληνας καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική του Βερολίνου, δρ Ιωάννης Αναγνωστόπουλος. 
«Πολλοί είναι εκείνοι που στο μεταξύ βρίσκουν κάποια καλοπληρωμένη δουλειά και εγκαταλείπουν». Την πλάτη στο ιατρικό λειτούργημα στρέφει το 30% των φοιτητών. 
Ωστόσο, μεγαλύτερη προσήλωση στον στόχο της Ιατρικής δίνουν οι Γερμανίδες• «έχουμε κατά 70% φοιτήτριες, ίσως γιατί οι γυναίκες έχουν μια πιο ρομαντική προσέγγιση στην επιλογή επαγγέλματος, τα κριτήριά τους δεν είναι αποκλειστικά υλιστικά».
Από τους Γερμανούς, πάντως, που θα φορέσουν τη λευκή ποδιά, μεγάλο ποσοστό μεταναστεύει συστηματικά σε Αμερική, Καναδά, Ελβετία, Μ. Βρετανία και Σουηδία. Ενδεικτικά, το 2008, 3.000 Γερμανοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό, ενώ συνολικά 15.000 Γερμανοί γιατροί εργάζονται εκτός συνόρων. Ο λόγος;
 «Πέρα από τις ελκυστικές αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας σε άλλες χώρες είναι καλύτερες, οι ώρες λιγότερες αλλά και η γραφειοκρατική δουλειά που καλείται να κάνει ένας γιατρός πιο περιορισμένη», αναφέρει στην «Κ» ο υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Siegen, Ανδρέας Γκολφινόπουλος, που ασχολείται με το φαινόμενο μετανάστευση επιστημόνων.
Ποιος θα γιατρέψει, λοιπόν, τον Γερμανό ασθενή; Το καυτό ερώτημα βασανίζει συχνά πυκνά τους ιθύνοντες, που κάνουν τα τελευταία χρόνια έκκληση σε γιατρούς από το εξωτερικό να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. 
Οι 2.556 Ελληνες γιατροί αποτελούν αισίως τη δεύτερη εθνοτική ομάδα, μετά τους Ρουμάνους (2.910) και πριν από τους Αυστριακούς (2.491). 
«Συνολικά, οι ανάγκες στον κλάδο της υγείας καλύπτονται από 32.548 ξένους γιατρούς, όταν το 1993 ήταν μόλις 10.275», επισημαίνει ο κ. Γκολφινόπουλος, «αλλά και πάλι υφίστανται σημαντικά κενά, προπαντός στην επαρχία».
 Μεγάλος αριθμός γιατρών καταφθάνει εδώ από το Ιράν και τη Συρία, ενώ γίνεται συστηματική προσπάθεια για προσέλκυση γιατρών από τις πρώην ανατολικές χώρες.
Το δέλεαρ για τους Ελληνες γιατρούς δεν είναι μόνο το οικονομικό, όπως ισχύει για τους γιατρούς από τη Ρουμανία ή τη Ρωσία, αλλά και η εξοικονόμηση χρόνου από την άμεση έναρξη της ειδικότητας. 
Ο μισθός του ειδικευόμενου γιατρού στη Γερμανία είναι κατά μέσο όρο 2.630 ευρώ, που συχνά μαζί με τις εφημερίες φτάνει τις 3.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα ξεκινάει από 800 ή 900 ευρώ, με την καταβολή του αντιτίμου των εφημεριών να είναι αμφίβολη. 
«Η ψαλίδα μεγαλώνει έτι περαιτέρω όσο ο γιατρός ανεβαίνει στην ιεραρχία», σημειώνει ο κ. Γκολφινόπουλος. «Βέβαια, οι μισθοί διαφοροποιούνται ανάλογα με το κρατίδιο». Πιο εύπορες, η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Στην πλειονότητά τους, οι Ελληνες γιατροί χαίρουν εκτίμησης. «Διαπιστώνουν ερχόμενοι εδώ ότι έχουν επαρκή εφόδια από τις σπουδές τους στην πατρίδα», καταλήγει ο κ. Γκολφινόπουλος. 
Επιπλέον, κατορθώνουν να μιλούν καλύτερα τη γλώσσα σε σύγκριση με άλλους αλλοδαπούς, «ας μην ξεχνάμε ότι η ιατρική ορολογία είναι εν πολλοίς ελληνική, κάτι που αναμφισβήτητα βοηθάει...»

Της απεσταλμένης μας στο Βερολίνο, Ιωάννας Φωτιάδη






πηγή....kathimerini.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός