Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

10 Απριλίου 2014

Το... μετρημένο άγχος είναι δημιουργικό!

Έχεις μια σημαντική παρουσίαση ή συνάντηση αύριο, αλλά νιώθεις ήδη πιεσμένος και στο μυαλό σου στριφογυρίζουν αρνητικές σκέψεις: «Κι αν κάτι δεν πάει καλά; Αρκεί η προετοιμασία που έχω κάνει; Τι πρέπει να αποφύγω;». Όταν κάτι είναι καθοριστικό για την επαγγελματική σου ανέλιξη, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι το άγχος.


Στην πραγματικότητα, όταν έχεις λίγο άγχος, τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται δημιουργικό, αφού μπορείς να επικεντρωθείς καλύτερα στην προσπάθεια σου. Το λίγο άγχος κρατάει τους ανθρώπους σε εγρήγορση, τους δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουν πολλά καθήκοντα μαζί, να πάρουν πρωτοβουλίες και να είναι σε επιφυλακή για πιθανά προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Στίβεν Τζόζεφσον, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει κουράρει αθλητές, ηθοποιούς και μουσικούς, «είναι ευρέως γνωστό ότι δε θες ο αθλητής να είναι ήρεμος πριν από έναν αγώνα.

Χρειάζεται ένα σπινθήρα για να "στροφάρει"». Είναι κατανοητό ότι το άγχος επιδρά διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Κάποιοι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και δίνουν μεγάλη προσοχή σε ό,τι κάνουν. Βλέποντάς τους, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πάσχουν από υπερκινητικότητα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, όταν χρειάζεται να αναλάβουν αρκετή δράση, παρουσιάζουν έλλειψη άγχους. Υπάρχουν και οι τελειομανείς, που έχουν άγχος ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος. Αυτοί χρονοτριβούν μέχρι να επιτευχθεί αυτό που θεωρούν τέλειο.

Φοβού το στρες
Το να καταφέρει κάποιος να ελέχξει το άγχος του είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς τα πάντα βρίσκονται στο μυαλό. Πολλές φορές οι άνθρωποι δε φρικάρουν με το μέλλον, αλλά με το παρελθόν και η φαντασία τους διατρέχει όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει, όπως υποστηρίζει ο Ντένις Τιρτς, αναπληρωτής διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Διανοητική Θεραπεία στη Νέα Υόρκη. Φυσικά το υπερβολικό άγχος μπορεί να αποβεί επώδυνο και καταστροφικό. Αγχώδεις διαταραχές έχουν υποστεί χιλιάδες Έλληνες με την οικονομική κρίση. Έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 4 πολίτες βιώνει αγχωτικές καταστάσεις και κατάθλιψη ταυτόχρονα, ενώ αυξήθηκε κατά 20% η προσέλευση σε κέντρα ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Όταν αναφερόμαστε σε διαταραχές στην ψυχική υγεία, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει από κρίσεις πανικού, φοβίες για συγκεκριμένη ψυχαναγκαστική διαταραχή μέχρι διαταραχή μετατραυματικού στρες ή διαταραχή γενικευμένου άγχους. Οι πάσχοντες έχουν επίσης υψηλή συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης και σωματικών παθήσεων, όπως είναι οι ημικρανίες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πεπτικές διαταραχές, ο χρόνιος πόνος κ.ά., σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Creative Stress
Οι όροι «ayxos» και «στρες» χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Το στρες περιλαμβάνει θυμό και απογοήτευση, ενώ το άγχος αναφέρεται πιο πολύ στην ανησυχία και στην υπερβολική έγνοια για κάτι. Η ιδέα ότι το λίγο άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο διατυπώθηκε εδώ και έναν αιώνα, όταν το 1908 οι ψυχολόγοι Ρόμπερτ Γιέρκες και Τζον Ντόντσον από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θεώρησαν πως μια απλή διέγερση -έτσι την ονόμασαν- βελτιώνει την απόδοση, αλλά μέχρις ενός σημείου. Όταν το άγχος αυξάνεται, έχει αντίκτυπο στην απόδοση/Ερευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει καλύτερα όταν οι ορμόνες του στρες είναι ελαφρώς αυξημένες. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος Τζέισον Μόσερ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το υψηλό άγχος μπορεί να κάνει και τις πιο απλές εργασίες δύσκολες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ο δρ. Μόσερ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 79 γυναίκες και 70 άντρες που φοιτούσαν σε πανεπιστήμιο. Όλοι οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν το ίδιο καλά στην αρχή, αλλά οι γυναίκες, που αυτοπροσδιορίζονται γενικά ως πιο αγχώδεις, έπρεπε να εργαστούν σκληρότερα.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το κέντρο του άγχους. Οι γυναίκες που αγχώθηκαν άρχισαν να κάνουν παράλληλα και λάθη. Μάλιστα, η αύξηση του άγχους συνδεόταν με το γεγονός ότι οι γυναίκες λάμβαναν μια ειδοποίηση από την εφορία για κάποια πληρωμή οφειλής. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το δημιουργικό άγχος από το άγχος που παραλύει;». Οι περισσότεροι θεραπευτές υποστηρίζουν ότι συνήθως τους επισκέπτονται άτομα με πολύ άγχος παρά με λίγο και ότι η έλλειψη φιλοδοξίας μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν της κατάθλιψης. Ο ψυχολόγος δρ. Τζόζεφσον προσθέτει ότι οι υπερβολικά αισιόδοξοι άνθρωποι με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν έχουν την αίσθηση του επείγοντος.

Οι Fretters
Σε αυτό τον κόσμο όμως υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς να έχουν λίγο άγχος. Είναι άνθρωποι που ασυνείδητα κάνουν τη ζωή τους θρίλερ, αφού «πάντα αργοπορούν, πάντα ξεπερνούν μια προθεσμία και παράλληλα ξοδεύουν περισσότερα απ΄ όσα πρέπει» διευκρινίζει η Μαριάν Λεγκάτο, καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. «Αυτούς τους αποκαλώ "fretters" (fret = ταράζομαι)» λέει χαρακτηριστικά. Η φυσική αίσθηση του άγχους μπορεί να δημιουργηθεί και τεχνητά με τη λήψη καφεΐνης ή με το κάπνισμα, που προκαλεί αύξηση του καρδιακού παλμού.

Ζώντας με το κουδουνάκι του άγχους, οι άνθρωποι βιώνουν μια συνεχή διαταραχή την οποία δεν ξέρουν πώς να «απενεργοποιήσουν». «Ρωτήστε τον εαυτό σας: "Τι είναι αυτό που προκαλεί σημαντική βλάβη στη ζωή μου και τι είναι αυτό που προκαλεί σημαντική δυσφορία;"» λέει ο δρ. Τιρτς. Το άγχος είναι δυσλειτουργικό όταν προκαλεί σωματική ένταση ή όταν προέρχεται από μια σταθερή αυτοκριτική η οποία μπορεί να έχει στόχο υποσυνείδητα την αυτο-εκπλήρωση. «Κόκκινο καμπανάκι» θεωρούνται και οι αϋπνίες οι οποίες προέρχονται από την έλλειψη αλκοόλ ή φαρμάκων που ενδέχεται να επιζητείς. Επίσης, «η ανάγκη για ένα ποτήρι κρασί με στόχο τη χαλάρωση είναι ανησυχητική» λέει η δρ. Λεγκάτο. «Εάν χρειάζεσαι παρηγοριά στο τέλος της ημέρας, βασανίζεις τον εαυτό σου».

Κόκκινες Γραμμές
Το άγχος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια αυτο-ήττα, ειδικά όταν οι άνθρωποι επικεντρώνουν μόνο στο φόβο τους. Όπως επισημαίνει ο δρ. Μόσερ, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις στο δημιουργικό άγχος και να μην περάσεις την κόκκινη γραμμή είναι να το διοχετεύσεις σε μια παραγωγική δραστηριότητα, όπως η μελέτη. «Σε πολλούς ασθενείς μου επαναλαμβάνω πως η Nike έχει πραγματικά ένα υπέροχο σλόγκαν, το "Just Do It" ("Απλά κάν΄ το")» λέει χαρακτηριστικά. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο για τη διανοητική θεραπεία του άγχους είναι η μετατροπή του στρες σε ενέργεια, η οποία θεωρείται ευρέως η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Η πρόκληση να αντιμετωπίσει ο αγχωτικός τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις του και να καταφέρει σταδιακά να εντοπίσει την πηγή των φόβων του μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση απ΄ ό,τι τα αγχολυτικά φάρμακα. «Αν πρέπει να πάρεις ηρεμιστικά για να μπεις στο ασανσέρ, τότε ποτέ δε θα μάθεις πως ο ανελκυστήρας είναι κάτι που δε χρειάζεται να φοβάσαι» λέει ο δρ. Τζόζεφσον.

Χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους, οι ψυχολόγοι βοηθούν ηθοποιούς να ανεβαίνουν στη σκηνή και αθλητές να ξεπεράσουν μια αποτυχία. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές, μπορούν να μειώσουν ως ένα βαθμό το άγχος, αλλά η πλήρης χαλιναγώγησή του κρίνεται πιο αποτελεσματική και είναι το ζητούμενο. Η ουσία συμπυκνώνεται σ΄ αυτό που λέει ο δρ. Τζόζεφσον: «Το να είσαι πρόθυμος να νιώσεις λίγο άγχος και να μην τρέχεις μακριά από αυτό είναι κάτι μεγάλο».




[Αναδημοσίευση από το τεύχος Νοεμβρίου Νο202 του περιοδικού Playboy - Πηγή capital.gr]


Πηγή.... defencenet.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός