Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

6 Οκτωβρίου 2012

Πλήρης οδηγός Φοιτητούπολης: Ιωάννινα




Τι ρόλο βαράνε τα Ιωάννινα ..
Σε στεγνές πληροφορίες κλεμμένες κατευθείαν από την Wikipedia, τα Ιωάννινα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, με 110.000 κατοίκους.



 Εκεί στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 17 τμήματα και 20.000 φοιτητές και το ΤΕΙ Ηπείρου.
Η πόλη είναι παλιά και βουνίσια, οπότε θα βρείτε μια υπέροχη γραφικότητα στα δρομάκια της, μικρούς και χωρίς λογική δρόμους και ένα κάστρο της Βυζαντινής περιόδου.
Ακόμη, η πόλη είναι γνωστή για τη λίμνη της, την Παμβώτιδα, μέσα στην οποία υπάρχει ένα υπερεκτιμημένο νησί με κράχτες που πουλάνε γλυκά και εστιατόρια που σερβίρουν ανωμαλίες όπως πόδια βατράχου. Επιτρέψτε μου να πω, πως αν τα βατραχοπόδαρα ήταν νόστιμο φαγητό θα το πουλούσαν στα Goody's. Δεν το πουλάνε στα Goody's.
Η πόλη των Ιωαννίνων έχει την τύχη να είναι περιτριγυρισμένη από βουνά, πράγμα που όχι μόνο την κάνει "κούκλα", αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να το παίζεις τουρίστας όλο το χρόνο γυρνώντας για αρχή τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Ψήνεσαι για θάλασσα; Η Ήπειρος έχει υπέροχες παραλίες (που ανεβαίνουν πολύ τα τελευταία χρόνια) κοντά στη γνωστή Πάργα ή στην Ηγουμενίτσα. Βουνό και θάλασσα κοντά σας.

ioannina morning 1
Πρωί. Η μόνη ώρα που το είδος Fititius Haramofagius κοιμάται.
Φωνή μέσου αναγνώστη: "Αν ήθελα γεωγραφικές πληροφορίες θα έμπαινα στο National Geographic... Πες μου κάτι που με ενδιαφέρει τώρα."


Αναγνώστη μου, σε καταλαβαίνω, αλλά όταν θα πω στη γιαγιά μου χαμογελαστός "Γιαγιά, γράφω blog. Μπες να διαβάσεις να είσαι περήφανη" δεν θέλω να πετύχει με την πρώτη τα κομμάτια για το πώς να γίνεις ντίρλα.

Σε γενικές γραμμές όμως, μπορώ να κάνω μια καλή περιγραφή των Ιωαννίνων από την πλευρά ενός φοιτητή.


Όταν μια πόλη των 100.000 κατοίκων έχει 40.000 φοιτητές, μπορείς να φανταστείς εύκολα το τι παίζει. Μια πόλη κατειλημμένη από μετεφηβικούς χαραμοφάηδες που ανήκουν σε κομματικές παρατάξεις (φοιτητές δηλαδή). Τα πάντα είναι φτιαγμένα γύρω από τη φοιτητική ζωή - τα πάντα!

Η πόλη είναι γεμάτη με καφετέριες και μπαράκια κάθε γούστου - από τα πιο καγκούρικα, μέχρι τα χύμα σε επίπεδο λιωσίματος.

Θες τσίπουρο; Τα Γιάννενα είναι η πόλη που κάθε χρόνο ανοίγουν 5 τσιπουράδικα και συνεχίζουν να είναι όλα γεμάτα.

Θες φαγητό; Τίγκα στα εστιατόρια (ως τουριστικό μέρος) και πλήθος από μαγειρευτάδικα για τις ανάγκες των φοιτητών.

Θες εκδηλώσεις; Τα τελευταία χρόνια τα Γιάννενα συναγωνίζονται τη Θεσσαλονίκη σε πλήθος συναυλιών κλπ. οπότε δεν θα βαρεθείς.

Θες μπύρα; Τα Γιάννενα έχουν πιο πολλές μπυραρίες από τη Θεσσαλονίκη - το έψαξα.

Όλα τίγκα, όλον το χρόνο λόγω της παραγωγικής δύναμης που ονομάζεται "φοιτητές Ιωαννίνων".
Μέσα στη μιζέρια της περιόδου της κρίσης, τα Ιωάννινα είναι ένα από τα λίγα μέρη που δεν καταλαβαίνεις ότι "κάτι τρέχει με την οικονομία".

Sunset in Ioannina (Kyra Frosini)
Άν δεν ρίχνεις γκόμενα με τέτοια θέα, τότε είσαι μπάζο.

Σπίτι στα Γιάννενα

Η πόλη είναι σχετικά μικρή (σαν μια μεγάλη περιοχή της Θεσσαλονίκης) και οι φοιτητές είναι πάρα πολλοί. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα με το θέμα της φοιτητικής κατοικίας.

Οι τιμές των ενοικίων είναι από τις υψηλότερες που θα βρεις σε φοιτητούπολη, με τις γκαρσονιέρες να ξεκινάνε από 300 ευρώ και τα μεγάλα τριάρια να κυμαίνονται μεταξύ 400-500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα κοινόχρηστα. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες επιλογές έχουν να κάνουν με παλιές οικοδομές, οπότε αν ψάχνετε για καινούριο και φθηνό, βρίσκεστε σε λάθος πόλη.

Όσον αφορά την τοποθεσία, νοικιάστε στο κέντρο. Δεν υπάρχει πιο χρυσή συμβουλή από αυτήν για έναν νέο φοιτητή στα Γιάννενα - έχω δει δεκάδες άτομα να μετακομίζουν στο δεύτερο έτος γιατί δεν αντέχουν να βρίσκονται μακριά από τα ζωντανά σημεία της πόλης. Η κούραση του να παίρνεις συνέχεια αστικό και τα κόστη των ταξί θα αντισταθμίσουν δυστυχώς τα όποια οφέλη του να μένεις σε περιοχή όπως τα Σεισμόπληκτα, όπου τα σπίτια είναι πιο καινούρια.
Υπάρχουν ακόμη οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά προφανώς οι θέσεις είναι περιορισμένες σχετικά με το πλήθος των φοιτητών. Μια ακόμη λύση είναι η συγκατοίκηση, αλλά αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός.


Giannena lake 2007. Λίμνη Ιωαννίνων
Εικόνα από την πλατεία στον Μόλο. Καθίστε μόνοι σας σε ένα από τα δύο και κλάψτε που δεν βρίσκετε γκόμενα.


Βόλτα στα Γιάννενα

Το κομμάτι έξοδος/διασκέδαση είναι μεγάλο σαν τον εγωισμό μου. Περιληπτικά όμως:

Το κέντρο των Ιωαννίνων απαρτίζεται από μερικά βασικά κομμάτια:
  • Η λεωφόρος Δωδώνης είναι ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης.
  • Η πλατεία Πάργης είναι μια κεντρική πλατεία που μαζεύει κίνηση.
  • Η νομαρχεία (Περιφέρεια Ηπείρου πια) θεωρείται το κεντρικότερο ορόσημο και είναι κέντρο συνάντησης.
  • Η αγορά εκτείνεται μεταξύ της νομαρχείας και της πλατείας Πάργης και πέραν από τα περισσότερα μαγαζιά με ρούχα εκεί θα βρείτε και μερικές από τις ανερχόμενες καφετέριες. 
  • Ο μόλος είναι μια πλακόστρωτη πλατεία μπροστά στη λίμνη.
  • Τα ναυτάκια είναι μια περιοχή κοντά στη λίμνη και παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο καφενείο, ένα από τα παλαιότερα στο μέρος.
  • Η οδός Γαριβάλδη είναι ένας παραλίμνιος δρόμος που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια.
  • Η οδός Ανεξαρτησίας είναι ο πιο "εναλλακτικός" δρόμος, αν και τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύβουος.
  • Το Παραλίμνιο εμπορικό κέντρο στεγάζει τα σινεμά Odeon και άλλες υπηρεσίες.
Στη λεωφόρο Δωδώνης θα βρείτε πολλές καφετέριες, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν και ως μπαράκια το βράδυ. Εκεί βρίσκονται και οι γνωστές καγκούρικες καφετέριες Au Bar, Bar'do. Το θέμα με τα Γιάννενα είναι πως σχεδόν όλα τα καφέ της Δωδώνης κλείνουν το καλοκαίρι και η δράση μεταφέρεται στη λίμνη.
Συγκεκριμένα, η οδός Γαριβάλδη μαζεύει τον καγκουρόκοσμο, οπότε αν θέλετε να βαρέσετε καλή βλάχικη πόζα επισκεφθείτε την, ενώ αν είστε πιο νορμάλ, ταπεινό άτομο θα σας αρέσει ένα σημείο της διπλανής περιοχής "Ναυτάκια", συγκεκριμένα τα μαγαζιά Μικρό Βύσσινο (το καλοκαίρι), η Σκάλα και τα υπόλοιπα που τα περιτριγυρίζουν - εκεί ο κόσμος είναι πιο χαλαρός (ακόμη κι αν δεν χωράς να περάσεις), οι τιμές είναι λογικές (ίσως και χαμηλές καμιά φορά) και η μουσική πιο εναλλακτική.
Για καφέ η πλατεία Πάργης είναι μια συχνή επιλογή. Το στυλ του μέρους είναι λίγο πιο φοιτητικό από τη Δωδώνης, λίγο πιο χύμα. Χαρακτηριστικό μαγαζί το Κάρμα που βγάζει τραπεζάκια έξω σχεδόν όλο το χρόνο. Γνωστά και χαλαρά μαγαζιά είναι επίσης το Chocolat και το Lounge.

Από το 2011, οι καφετέριες στην περιοχή της αγοράς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα προσφέροντας τελικά μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Επισκεφθείτε το Boutique τις ώρες που είναι ανοιχτή η αγορά (και λίγο αργότερα), το Picadilly αργά το απόγευμα και το Motley κάθε στιγμή της ημέρας.

Ειδικά το Motley, μπορώ να πω πως είναι το μαγαζί-διαμάντι της πόλης: Μια καφετέρια/ζαχαροπλαστείο με τέλεια γλυκά, κορυφαία πίτσα, απίθανο καφέ και το ομορφότερο περιβάλλον.

Ioannina
Νομίζω πως φαίνεται, αλλά το μέρος είναι fucking beautiful!
Στον μόλο θα πάτε σίγουρα πολλές φορές εάν είστε πρωτοετείς. Το μέρος είναι τόσο όμορφο, λόγω της απίστευτης θέας στη λίμνη και του βουνού που θα σας τραβήξει συχνά ως αξιοθέατο - το θέμα είναι όμως πως με τον καιρό θα βαρεθείτε απρόσωπα τουριστικά μαγαζιά και την "τουριστική" εξυπηρέτηση, οπότε μετά από μερικά χρόνια θα λέτε "Θυμάσαι ρε 'συ που βγαίναμε στον μόλο!" και θα γελάτε. Περάστε όμως τη φάση σας, δεν είναι κακό.

Πάντως, ο μόλος όταν εγώ ήμουν πρώτο έτος βρίσκονταν στα πάνω του - οι καφετέριες ήταν γεμάτες τις περισσότερες ώρες. Τα τελευταία χρόνια έχει "σπάσει" πολύ όμως και πιθανότατα θα σας φανεί ξενέρωτο σαν μέρος για καφέ.
Ημι-σχετική προσωπική ιστορία τρέλας: Το πρώτο εξάμηνο που σπούδαζα είχαμε κανονίσει με "μεγάλη παρέα" για να βγούμε στον μόλο. Δεν ήξερα το ακριβές πλήθος των ατόμων μέχρι που συναντηθήκαμε στη νομαρχία. Ήμασταν 20 άτομα (!) και μέχρι να φτάσουμε στο καφέ Μακρής θυμίζαμε σχολική εκδρομή. Τελικά χωριστήκαμε σε 2 διαφορετικά (μεγάλα) τραπέζια στο μαγαζί και μπορώ να περηφανευτώ πως δεν έκανα ξανά το ίδιο λάθος στη ζωή μου.

Στην οδό Ανεξαρτησίας θα βρείτε ένα μακρύ και στενό πλακόστρωτο με κτήρια μιας άλλης εποχής. Ίσως και αυτό να είναι που της έδωσε το ύφος του εναλλακτικού προορισμού. Στην αρχή της οδού (στην οδό Κάλαρη) τα μαγαζιά "αριστερίζουν", ενώ συνεχίζοντας προς τα πάνω θα πετύχετε δυο στοές η μία εκ των οποίων στεγάζει το μαγαζί Στοά (που παίζει ηλεκτρονική μουσική το χειμώνα - και βαράει!) και το υπέροχο καφέ Montage, που μαζί με τα υπόλοιπα της περιοχής γεμίζουν το καλοκαίρι τραπεζάκια έξω, δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό που θυμίζει σοκάκι νησιού.

Εκείνη την εποχή κοιτάξτε και την ανερχόμενη Στοά Μαραμένου που βρίσκεται επίσης στην αρχή της ανεξαρτησίας: Τρία μαγαζιά, τα Marchito, Denoar και Le Monde γεμίζουν το αίθριο με τραπεζάκια και η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή, αν και αρχίζει να μαζεύει πολύ κόσμο τελευταία.

Συνεχίζοντας προς το πέρα μέρος της οδού Ανεξαρτησίας θα βρείτε την καλύτερη μπυραρία της πόλης, το Berlin και λίγο πιο πέρα την επίσης καλή "περιποιημένη" μπυραρία Ζυθορυχείο.

Τσιπουράδικα υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στην πόλη και σε μεγάλο πλήθος. Για παράδειγμα, μια γνωστή πιάτσα αυτών θα βρείτε στο τέλος της Δωδώνης, προς τη μεριά του πανεπιστημίου, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα αφού μεταξύ κάθε δυο καφετεριών στα Γιάννενα χώνεται και ένα τσιπουράδικο.

Ρωτήστε αυτούς που ξέρουν (κοιτάξτε το βράδυ στον δρόμο ποιος παραπατάει "καλύτερα") και θα μάθετε τα hotspots της εποχής.

Ducks in Ioannina Lake
Για τις "δύσκολες εποχές", η λίμνη περιλαμβάνει και φαγητό.

Μια από τα ίδια με τις μπυραρίες, αφού στα Γιάννενα θεωρείται μεγάλη μαγκιά να το παίζεις "γευσιγνώστης μπύρας". Υπάρχουν ήδη πάνω από δέκα μπυραρίες και κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν καινούριες. Επισκεφθείτε σίγουρα το Berlin που ήδη ανέφερα. Άλλη γνωστή είναι το Jazz το οποίο παίζει και σε καλοκαιρινή version, αν και είναι λίγο πιο πολύ "χαλαρό μπαράκι" απ' ότι hardcore μπυραρία.

Clubάκια και μπουζούκια ψάχνει το ψυχωτικό υποσυνείδητό σας; Ναι καλά μου τέκνα, τα Γιάννενα είναι εδώ για να καλύψουν κάθε διαστροφή σας. Αν γουστάρετε φάση "Clubάκι, με κακής ποιότητας ποτό, κακής ποιότητας εξυπηρέτηση, τίγκα στον κόσμο/δεν μπορώ να κλάσω, κάγκουρες, καγκουρίνες και πιθανότητα να φάω πόρτα/αχ πόσο μου αρέσει η πόρτα" έχω για σας το W (πρώην Vogue, Privilege και άλλα ονόματα) τυχερούληδες - αν είστε άβγαλτο παιδάκι πρώτου έτους θα το εκτιμήσετε! Παρακαλώ.

Από μπουζούκια παίζει το Ρόδον που θα βρείτε στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο, το οποίο είναι ψιλο-softcore εκδοχή μπουζουκιών και το πιο σκυλέ (που εγκρίνω περισσότερο) Exodus Live το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, προς Πέραμα.


Τι ρόλο βαράει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;

Το διαμάντι της πόλης, ο λόγος που όλοι αυτοί οι έφηβοι με τα σπυράκια μετακομίζουν στα Γιάννενα και η πραγματική αιτία που ιδιοκτήτες γυράδικων εκεί κυκλοφορούν με Porsche.

Porsche Panamera 4S
"Τώρα μωρό μου, πάω ένα πιτόγυρο ντελίβερι και έρχομαι!"

17 πανεπιστημιακά τμήματα σε ένα πανέμορφο campus 3.500 στρεμμάτων μέσα στη φύση. Βλέπετε, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται 6 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, πράγμα που ακόμη κι αν κάνει λίγο χρονοβόρα την μετακίνηση σας προς αυτό (10 λεπτά από το κέντρο τουλάχιστον) προσφέρει άπλετο χώρο και πρασινάδα.

Με εξαίρεση κάποια κτίρια παλιών σχολών (όπως των φιλολογικών) οι υποδομές είναι απίθανες. Ειδικά το κτίριο του τμήματος Πληροφορικής θεωρείται αξιοθέατο - μπείτε μέσα να ρίξετε μια ματιά σε κάτι που οι υπόλοιποι φοιτητές χαρακτηρίζουν "νοσοκομείο".

Στολίδι του πανεπιστημίου είναι και η βιβλιοθήκη του, ένα τετραώροφο κτίριο με - πως να το πω - πολλά βιβλία. Πολλά.

Για την μετακίνηση από και προς το πανεπιστήμιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αστικό λεωφορείο, το οποίο δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ακριβό, αφού το φοιτητικό κόστος για να πας και να γυρίσεις είναι 1.5 ευρώ.

Η λέσχη του πανεπιστημίου βρίσκεται μέσα στο campus και σερβίρει πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό. Το φαΐ είναι καλό τις περισσότερες φορές και είναι δωρεάν για όσους φοιτητές έχουν πάσο. Το πιάτο που δεν θα δοκιμάσετε για δυο χρόνια και μετά θα κλαίτε που δεν τρώγατε από νωρίτερα είναι το φιλέτο ψαριού με τη σκορδαλιά και η ψαρόσουπα. Δοκιμάστε το πρώτα, ευχαριστήστε με αργότερα.

Ioannina 2011 08
Στα Γιάννενα, τα αυτοκίνητα βγάζουν πέτσα από την πολλή βροχή.

Φωνή αναγνώστριας:"Έι κούκλε blogger, βολεύει το αυτοκίνητο στα Γιάννενα;"

Αγαπητό τοπ μόντελ,

τα Γιάννενα είναι μια πόλη που περπατιέται. Πραγματικά, Ρώσοι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ο μέσος Γιαννιωτοφοιτητής κάνει τόσα βήματα σε τέσσερα χρόνια όσο η απόσταση από τη γη ως τη σελήνη - 3 φορές! Οπότε, πέραν από σφιχτό κωλαράκι θα αποκτήσεις και μια αγάπη για το περπάτημα.

Παρ' όλα αυτά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται 6 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο οπότε εκτός κι αν κατεβαίνεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες για βάδιν ή εκτός κι αν όταν ήσουν μικρή έπεσες από το μπαλκόνι με το κεφάλι και κατέληξες να σου αρέσουν τα αστικά λεωφορεία, το αυτοκίνητο είναι πολύ βολικό για να πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο - ειδικά όταν βρέχει (πάντα δηλαδή).

Ακόμη, αν έχεις λεφτά για βενζίνη μπορείς να κάνεις και συχνά ταξιδάκια στα πέριξ των Ιωαννίνων, με σκοπό να ικανοποιήσεις τον εκάστοτε γκόμενο δια της τουριστικής δραστηριότητος.

Εάν μένεις όμως στο κέντρο, το πάρκινγκ είναι μια πονεμένη ιστορία γιατί ο μέσος γιαννιώτης παίρνει το αμάξι του για να αγοράσει τσιγάρα από το παραδίπλα περίπτερο, ή διπλοπαρκάρει στη Δωδώνης μπροστά στο Au Bar για να παρατηρήσουν οι θαμώνες την αεράτη έξοδό του εκ της πόρτας του ιδιόκτητου οχήματός του.

Με λίγα λόγια, αν έχεις πάρκινγκ και λεφτά για βενζίνη, το αμάξι είναι καλό πράγμα. Στην τελική φτιάξτα με έναν ιδιοκτήτη γυράδικου.



Ioannina daily cyclists!
Αν έχετε ψώνιο με τα ποδήλατα, τα Ιωάννινα είναι σίγουρα το μέρος σας.

Δραστηριότητες που "τραβάνε" στα Γιάννενα.

Πέραν από το πανεπιστήμιο, τον καφέ και το ποτό, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να μην καταλήξει να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο.

Ευτυχώς τα Ιωάννινα δεν έχουν έλλειψη από ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Υπάρχουν αρκετά γυμναστήρια στην πόλη, με προσωπική μου επιλογή το Απολλώνιο, όπου θα γραφτείτε για να διατηρείτε σε τέλεια επίπεδα την υγεία και την εμφάνισή σας. Υπάρχει ακόμη το πανεπιστημιακό γυμναστήριο, το οποίο είναι δωρεάν για τους φοιτητές (αν κι έχει ωράριο λειτουργίας), διάφορα υπέροχα γήπεδα για τρέξιμο όπως οι Ζωσιμάδες η το τέλειο γηπεδάκι του πανεπιστημίου. Να μην ξεχνάμε ένα από τα ιδανικότερα σημεία για τρέξιμο: Περιμετρικά της λίμνης (και μέσα στην πόλη), όπου θα απολαύσετε μια απίστευτη θέα.

Συνεχίζοντας με τα αθλήματα, υπάρχουν διάφοροι σύλλογοι στην πόλη, για στίβο, ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες και ότι γενικά τραβάει η όρεξή σας.

Μια πολύ καλή επιλογή, είναι να γραφτείτε σε μια από τις σχολές χορού, αφού τον τελευταίο καιρό υπάρχει "κίνηση" στη latin σκηνή της πόλης. Με εβδομαδιαία πάρτυ, γνωριμίες και πολύ χορό, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Εάν ασχολείστε με μουσική θα σας ικανοποιήσει το γεγονός ότι πέραν από μερικές live σκηνές θα βρείτε ωδεία και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής του πανεπιστημίου. Κλασσικά όλοι όμως θα είναι κιθαρίστες και κανείς δεν θα βρίσκει μπασίστες και ντράμερ...

Αν είστε λάτρης των extreme καταστάσεων, ο Ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων οργανώνει τακτικές αναρριχήσεις και πεζοπορίες στα κοντινά βουνά. Εύκολα θα βρείτε ακόμη ομάδες που κάνουν rafting και λοιπά στο φαράγγι του Βίκου. Υπάρχει ακόμη σύλλογος Αιωροπτεριστών αν θέλετε να πετάξετε, σύλλογος για Άρση Βαρών αν θέλετε να "τα πετάξετε", δημοτικό κολυμβητήριο ανοιχτό στο κοινό, σκοπευτικός όμιλος και φυσικά κωπηλατικός.


Φωνή ζηλιάρη Αθηναίου φοιτητή που μένει με τη μάνα του:"Δηλαδή ρε έξυπνε τύπε, τα Γιάννενα δεν έχουν κανένα κακό;"


Ζηλιάρη Αθηναίε,

κατ' αρχήν η Θεσσαλονίκη είναι "συμπρωτεύουσα" είτε γουστάρεις είτε όχι. Κατά δεύτερον, σουβλάκι είναι κομμάτια κρέατος καρφωμένα πάνω σε ένα ξυλάκι (σουβλ-ισμένα δηλαδή). Για την διευκόλυνση της κατανόησης παραθέτω μια διδακτική εικόνα.

Straws in Waiting
Στην φωτό, το καλαμάκι.
Όσον αφορά το κόμπλεξ σου με το ότι περνάω καλά σε μια πόλη που δεν λέγεται "Αθήνα", θα παραδεχτώ ότι προφανώς και υπάρχουν κάποια αρνητικά στοιχεία στα Γιάννενα.
  1. Ο καιρός - Ο χειμώνας και η άνοιξη έχουν την τάση να είναι "βροχερές" εποχές. Το βροχερές είναι σε εισαγωγικά γιατί η λέξη "μουσώνες" περιγράφει καλύτερα την κατάσταση.
  2. Το μέρος είναι απομονωμένο - Τα Ιωάννινα είναι η μόνη μεγάλη πόλη στην ευρύτερη περιοχή, σε σύγκριση με μέρη της Ελλάδας όπως η Βέροια, η Πάτρα κλπ. Αυτό έστρωσε λίγο με την Ενγατία οδό (αφού η Θεσσαλονίκη απέχει πια μόνο 2.5 ώρες) αλλά η κουλτούρα του "κλειστού" μέρους υπάρχει ακόμη - και θα συνεχίσει να υπάρχει.
  3. Η αγορά είναι ακριβή - Πράγμα που νομίζω πως επηρεάζεται από το 2. Θυμάμαι πέρσι, όταν στη Βέροια είχαν εκπτώσεις 70% στα Γιάννενα με κοίταξαν στραβά όταν τους μίλησα για 30%. Η κλειστή τους κοινωνία είχε μάθει να ζει βασιζόμενη στα μονοπώλια και στην έλλειψη γνώσης. Τώρα περνάνε μεταβατική περίοδο.
  4. Είναι μικρή πόλη - Αυτό μπορεί να μην τους ενοχλεί όλους, αλλά μετά από κάποια χρόνια αρχίζεις να αποζητάς ένα μεγαλύτερο μέρος για να ζήσεις, κάτι σαν τη Θεσσαλονίκη.
Φωνή σου:"Περνάω Γιάννενα φέτος..."
Αν περνάς Γιάννενα, έχω να σου πω μια μικρή ιστορία.
Θυμάμαι την πρώτη μέρα που έμπαινα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην πόλη των Ιωαννίνων. Μου είχαν κάνει αρνητική εντύπωση οι σχετικά χαμηλές πολυκατοικίες όταν εγώ περίμενα κάτι σε στυλ Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι που ρώτησα με απορία μια περιπτερού "Προς τα που είναι το κέντρο;" και μου απάντησε παραξενεμένη "Εδώ".
Είχα σπαστεί που πέρασα σε μια περιφερειακή πόλη, όταν για πολλά χρόνια μου είχε καρφώσει ο περίγυρος στο μυαλό ότι δεν υπάρχει τίποτε σαν τη Θεσσαλονίκη. Έμεινα όμως και μέσα σε μόλις δύο μήνες συμπέρανα πως δεν θα μπορούσα να είμαι πιο τυχερός.
Μπορεί οι μεγάλες πόλεις να έχουν πολλές περισσότερες επιλογές, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι οι επιλογές μου στα Ιωάννινα δεν ήταν παραπάνω από αρκετές.
Μπορεί οι μεγάλες πόλεις να έχουν δέκα περιοχές, αλλά εγώ έχω ένα κέντρο που περπατιέται με τα πόδια και περιλαμβάνει με μεγάλη πυκνότητα όλα όσα θέλω (και όσα δεν θέλω).
Μπορεί να μην σπουδάζω στο "φημισμένο" Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά σπουδάζω σε ένα ακόμη καλύτερο, με κορυφαίο επίπεδο (στη σχολή μου τουλάχιστον) και μέσα στην πιο όμορφη τοποθεσία.
Αν περνάς Γιάννενα είσαι τυχερός, γιατί τα επόμενα 5 χρόνια θα ζήσεις σε μια πόλη που έχει φτιαχτεί πάνω στις ανάγκες σου ως φοιτητής.

Καλωσόρισες στον κόσμο μου...






0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός