Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

7 Οκτωβρίου 2012

H σύγχρονη μορφή "αλητείας" είναι η διαδικτυακή


«Είμαστε αυτοί που οι γονείς μας θα έλεγαν να μην κάνουμε παρέα». Δεν ξέρω για εσάς, οι δικοί μου γονείς έλεγαν να μη συναναστρέφομαι με «αλήτες». Με έφηβους που ξύριζαν το πλαϊνό μέρος του κρανίου τους και ταυτόχρονα άφηναν να μακρύνει το μεσαίο, ενίοτε ατσάλωναν την τούφα με πολλά γραμμάρια ζελέ.
Με αγόρια που κυκλοφορούσαν με καρφιά στα τζιν μπουφάν τους και με μποτάκια με σίδερο στο μυτάκι.
Με κοπέλες που είχαν αυτιά-σουρωτήρια. Με αυτούς που κάπνιζαν, όχι μόνο απλά τσιγάρα.
 Εάν είστε, ήδη, γονείς ή εάν σκοπεύετε να γίνετε άμεσα μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας πιο ελεύθερα από ότι θα κάνατε την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, τουλάχιστον όσον αφορά τις παρέες τους. Ετοιμαστείτε, όμως, να κλείσετε υπολογιστές και να κλειδώσετε κινητά τηλέφωνα.

Ο Martin Barnes από τo DrugScope αναφέρει πως τα social media βοήθησαν τον κόσμο σε νεαρές ηλικίες να επιλέξει το δρόμο μακριά από τα ναρκωτικά. Την ίδια ώρα, ο Dr. AlanWinstock ιδρυτής του Global Drug Survey, τονίζει πως ρόλο σε αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης παίζει και η αύξηση της τιμής της κάνναβης, του πιο εύκολα προσβάσιμου ναρκωτικού για τους εφήβους. Από το 2002 και έπειτα, σε ηλικίες 16 ετών και άνω στη Μεγάλη Βρετανία, παρατηρείται πτώση στη χρήση ναρκωτικών. Όσον αφορά το ίντερνετ, στην Ελλάδα υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης του και τα social media αποτελούν την πρώτη αιτία εθισμού, ξεπερνώντας τα online games, που μέχρι το 2007 ήταν στην πρώτη θέση.

Η ζάλη της νάρκωσης προσφέρεται, πλέον, από το facebook, το twitter, το messenger στα διάφορα smartphones. Το στόμα και τα μάτια δεν ξεραίνονται από τις ουσίες, τα δάχτυλα, όμως, πρήζονται από τα κουμπιά στο πληκτρολόγιο.

Οι έφηβοι έχουν αλλάξει τρόπο κοινωνικοποίησης και επιλογές διασκέδασης. Εκεί που κάποτε θα μετρούσες γόπες στα παγκάκια που κάθονταν οι μαθητές Λυκείου τώρα θα υπάρχουν σκόρπια gigabytes. Το άγχος για το «ναι» σε ραντεβού μετά το φροντιστήριο γίνεται προσμονή για like και comment με σήμα την καρδιά. Σημεία των καιρών, αλλά όχι και λιγότεροι κίνδυνοι. Σύμφωνα με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, οι Έλληνες έφηβοι 15-16 ετών με διαδικτυακή εξάρτηση παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ασχολούνται με το ίντερνετ σε φυσιολογικά πλαίσια. Επίσης, τα παιδιά με συμπεριφορά εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σε συχνότερη βάση σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο νέος «αλήτης» είναι εδώ, έχει κι αυτός παραβατική συμπεριφορά και τάσεις επιθετικότητας. Καταργεί τα όρια και δεν αντιλαμβάνεται τη βία που ασκεί πίσω από το πληκτρολόγια. Το πρόβλημα είναι αρχίζει όταν οι γονείς δεν μπορούν να πουν στα παιδιά τους με ποιους να κάνουν παρέα στο διαδίκτυο.

[Του Τάκη Καραγιάννη από protagon.gr]













defencenet.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός