Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Φωτογραφίες από τα «κρεμαστά» μοναστήρια του κόσμου, ανάμεσά τους και τα Μετέωρα Όταν θέλει κάποιος να προσευχηθεί βοηθά να βρει ένα μ...
-
Γιατί ο έρωτας είναι... παντού Δεν είναι τα μάτια σας που κάνουν... καρδούλες επειδή είναι σήμερα η γιορτή του έρωτα! Όπως φαίνεται κα...
-
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ LIVE...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ .!
-
Ακολουθώντας τέσσερις απλές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες, μπορείτε μόνοι σας να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας ...
-
Eδώ και καιρό η ιστοσελίδα Ars technica είχε αποκαλύψει πως οι φωτογραφίες που διαγράφουμε από το προφίλ μας στο Facebook δεν σβήνονται ορ...
-
Παραιτήθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο συνιδρυτής της Yahoo, Jerry Yang. Ο Jerry Yang είχε προχωρήσει στην ίδρυση της Yahoo μαζί ...
-
Όταν οι αρχιτέκτονες έχουν κέφια δημιουργούν κτίρια αριστουργήματα. Πάρε μια γεύση…
-
Τη λίστα με τις πενήντα πιο ισχυρές γυναίκες έδωσε στη δημοσιότητα το Celebuzz, όπως ψηφίστηκαν από τους οπαδούς των social media. Στην ...
Blog Archive
- 2017 (5)
- 2016 (33)
- 2015 (134)
- 2014 (406)
- 2013 (498)
-
2012
(1379)
- Δεκεμβρίου(61)
- Νοεμβρίου(74)
- Οκτωβρίου(75)
-
Σεπτεμβρίου(78)
- 30 αλήθειες που… μάλλον δε γνωρίζετε!
- Ξεκίνησε η διαγραφή ψεύτικων «likes» στο facebook
- Ποιά είναι η δημοσιογράφος με καθημερινή ενημερωτι...
- Γιατί τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να πάρετε...
- Δείτε φοιτητική πατέντα για να μην πλένουν τα πιάτα!
- Κλείνουν 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.. Δείτε ποιές ...
- Είστε στρεσαρισμένοι; Να τι σπορ πρέπει να κάνετε…
- Πίθηκος πυροβολεί με kalasnikof – Δείτε το βίν...
- 9 χρήσιμες δωρεάν εφαρμογές για Android
- Ποιά είναι τα 8 «όχι» του γυμναστηρίου !
- Δείτε την γέννηση ενός δελφινιού στην κάμερα! (βί...
- Ραγδαία η πτώση στις τιμές των αδειών ταξί
- Τι είναι η θέρμανση με ακτινοβολία; Βλάπτει;
- Νέα φοιτητική ταυτότητα για όλα τα χρόνια σπουδών ...
- Δείτε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης...
- Πώς να μην πέφτετε στους… λάθος άντρες!
- Γενετικά τροποποιημένα..Γονίδια ψαριών στις φράουλ...
- Οι αιτήσεις για Φοιτητικό πάσο από τις 24 /9 /12 δ...
- Τα ωραιότερα πανεπιστήμια του κόσμου!!!
- Κλειστό για όλα τα Ι.Χ. ως το βράδυ το κέντρο στη ...
- Ρίξτε αεροσκάφος μας και πείτε πως το έριξαν οι Έλ...
- Ποιόν όρο έβαλε η Φιλίνη στο συμβόλαιο με την Του...
- Πώς να διαβάζετε τα πρόσωπα των ανθρώπων !!!
- Ανωνυμία τέλος στο Facebook, θα ρωτά τους φίλους σ...
- Εθνικό έγκλημα στο Αιγαίο ποιοι αγοράζουν στο Καστ...
- Την απαγόρευση των μεταλλαγμένων θα ζητήσει η Γαλλία
- Παρατσούκλια κατοίκων ανά πόλη..διαβάστε τα
- Ερμιόνη | ένας όμορφος τόπος...
- Δικαιολογίες χωρισμού επικίνδυνες για την σωματική...
- Σοκάρουν τα νέα πακέτα τσιγάρων στην Αυστραλία
- Πότε και πόση σύνταξη θα πάρω με τα τελευταία νέα...
- Αυτά που μπορεί να κάνει το κινητό σου και μέχρι σ...
- Θεσσαλονίκη...Βόλτα σε όλη την παραλία σε 8 μήνες!
- Τι δείχνει για εσένα ο τρόπος που κάθεσαι;
- Η άλλη πλευρά της Τουρκιας!
- Τι μπορείτε να αγοράσετε με 20 ευρώ στις χώρες του...
- Ποιά είναι τα ρούχα που μας δείχνουνε πιο αδύνατους;
- Έλληνας προγραμματιστής από τη Λάρισα έφτιαξε vide...
- «Χρυσωρυχείο» η Μύκονος
- Πώς μπορεί ένας άνδρας να εκνευρίσει τη γυναίκα με...
- Οι δυνατές καρπαζιές και τα μαγικά είναι το παυσίπ...
- Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου;
- Επιγραφή σε τζαμί: «Δεν ρωτάς τον άνθρωπο γιατί έδ...
- Το ήξερες ότι τα γαλακτοκομικά "ξετρυπώνουν" το λί...
- Τα δέκα δισ. μπορεί να φτάσει ο πληθυσμός της Γης ...
- Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!!
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ επιστολή : Το Ισραήλ είναι έτοιμο γι...
- Αν φορούσες τα γυαλιά σου, αυτό θα το είχες γλυτώσ...
- Πώς να ψηλώσω; 7 χρήσιμες συμβουλές για να ψηλώσετε!
- Κόψτε το κόκκινο κρέας στο μισό!
- Τέσσερα ΑΕΙ και 150 σχολές ένα βήμα πριν την κάταρ...
- Ξέρετε τι ακριβώς περιέχει ένα τσιγάρο!
- Οι 12 άντρες του ζωδιακού ομολογούν!!!
- ΣΟΚ.. δείτε πόσα δηλώνουν στην εφορία οι σταρ της...
- «Κλικ» την κατάλληλη στιγμή
- 39 πράγματα που αλλάζουν μόλις τελειώσεις το πανεπ...
- Μια φορά παίρνεις πτυχίο δείτε το (βίντεο)
- Τα εισπνεόμενα φάρμακα κόβουν την ανάπτυξη!!
- Τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες τελικά?
- Ελλάδα και ενω ο πλούτος γελάει !! Αμερική στούς φ...
- Κάλεσμα ερωτικό με τραγούδι στην πρώην..... πολύ ...
- Αυτός είναι ο πιο σέξι άνδρας στον κόσμο σύμφωνα μ...
- 'Ανθρωποι απίστευτοι!!
- 'Οταν η καυτή λάβα της Χαβάης συναντά τη θάλασσα! ...
- «Και τώρα παιδιά ήρθε η ώρα για τον υπνάκο σας»
- Πράγματα που έχουν τύχει σε όλους μας τουλάχιστον ...
- 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε μετά το φαγητό !
- Δείτε πλαστικές προσώπου που πέτυχαν και άλλες όχι...
- Δείτε τι αντιπαθούν οι άντρες στην εμφάνιση μιας γ...
- Γνωρίζετε οτι γίνεται πάρτι... μικροβίων στο ψυγεί...
- Απο 11 εως 28 Σεπτεμβρίου 2012 οι ενγραφές των επ...
- Ανατροπή τελικά η Εύα έφαγε το μήλο και είχε δίκιο...
- Οι εκπαιδευτικοί απειλούν την εξεταστική του Σεπτ...
- Η Lady Gaga τώρα και σε..... παγώνι !
- Βάσεις 2012: Δείτε εδώ όλα τα τελικά αποτελέσματ...
- 16χρονος Θεσσαλονικιός θέλει να γίνει ο νέος Mr. F...
- Στρατιωτικές γκάφες για πολύ γέλιο.
- 10 συμβουλές για ένα οικονομικό φοιτητικό σπίτι!
- Αυγούστου(60)
- Ιουλίου(60)
- Ιουνίου(126)
- Μαΐου(154)
- Απριλίου(178)
- Μαρτίου(185)
- Φεβρουαρίου(165)
- Ιανουαρίου(163)
- 2011 (2053)
- 2010 (567)
Γίνε αναγνώστης μας!
5 Σεπτεμβρίου 2012
Γνωρίζετε οτι γίνεται πάρτι... μικροβίων στο ψυγείο μας
12:52 μ.μ. | Αναρτήθηκε από
Giorgio |
Επεξεργασία ανάρτησης
Πριν από λίγο καιρό, μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα συρτάρια φρούτων και λαχανικών των οικιακών ψυγείων περιέχουν βακτήρια σε επίπεδα έως… 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας - με επικίνδυνα μικρόβια όπως το e. coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια να κάνουν αληθινό... πάρτι ανάμεσα στις ντομάτες, τα αγγούρια και τα κεράσια μας.
Το εύρημα προήλθε από την ανάλυση δειγμάτων από τα συρτάρια 30 frost-freeοικιακών ψυγείων, τα οποία κατά μέσον όρο περιείχαν 7.850 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό (cfu/cm2).
Μερικά περιείχαν έως 129.000 cfu/cm2, όταν διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, θέτουν το όριο ασφαλείας στα 0-10 cfu/cm2!
Τα ψυγεία υποτίθεται ότι τα έχουμε για να διατηρούμε ασφαλή τα τρόφιμά μας και να περιορίζουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα, που αποτελούν κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.
Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, ιδίως τώρα το καλοκαίρι – και η πλειονότητα από αυτούς είτε έχουν φάει μισομαγειρεμένο φαγητό είτε επιμολυσμένο, κατά τον δρα Τομ Χάμφρι, καθηγητή Ασφαλείας & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
«Η σωστή φύλαξη των τροφίμων – και τα περισσότερα φρέσκα τρόφιμα φυλάσσονται στο ψυγείο – έχει θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων στο σπίτι», τονίζει.
Ο δρ Χάμφρι εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στο ψυγείο μας και πως μπορούμε να προστατευθούμε.
* Λανθασμένες αντιλήψεις.«Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το ψύχος σκοτώνει τα βακτήρια», λέει ο δρ Χάμφρι. «Αυτό όμως που στην πραγματικότητα κάνει είναι να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα ένα μολυσμένο τρόφιμο που θα αλλοιωνόταν σε λίγες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, να αλλοιώνεται σε λίγες μέρες εντός ψυγείου».
Υπάρχουν όμως και βακτήρια που δεν επηρεάζονται διόλου από το ψύχος. «Η λιστέρια, που υπάρχει συχνά σε τρόφιμα όπως το μαλακό τυρί, το κρύο κρέας, το πατέ και τα καπνιστά ψάρια, αναπτύσσεται πολύ καλά σε θερμοκρασίες -1 έως 4 βαθμών Κελσίου», προσθέτει ο καθηγητής.
Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους ή, αν είναι νωπά, αμέσως μόλις τα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ.
* Λάθος θερμοκρασία. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αρκετά κρύο ψυγείο, τονίζει ο δρ Χάμφρι. «Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά το μέσο οικιακό ψυγείο έχει θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη», λέει. «Το ιδανικό είναι να έχουμε θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα πρέπει να δείχνει μονίμως 4 βαθμούς Κελσίου».
Για να διατηρηθεί η ψύξη, εξάλλου, ο δρ Χάμφρι συνιστά να μην αφήνουμε καθόλου ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου (το ανοιγοκλείσιμο πρέπει να είναι ακαριαίο, τονίζει) και να μην βάζουμε το φαγητό καυτό στο ψυγείο, διότι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του.
* Γεμάτο ψυγείο. Τα σύγχρονα ψυγεία γεμίζονται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια, διότι τα περισσότερα τρόφιμα χρειάζονται ψύξη μόλις τα προμηθευτούμε ή τα ανοίξουμε. Όταν, όμως, το ψυγείο γεμίζει ασφυκτικά, πρέπει να χαμηλώνουμε το θερμοστάτη, ειδάλλως τα τρόφιμα δεν θα παγώσουν αρκετά.
* Δεν το καθαρίζουμε συχνά. Ο δρ Χάμφρι τονίζει πως για να μην έχει βακτήρια το ψυγείο, πρέπει να το καθαρίζουμε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό. Αν το ψυγείο έχει ειδική θέση για ωμό κρέας, πρέπει να την καθαρίζουμε κάθε 2-3 μέρες.
* Βάζουμε το κρέας ψηλά.Η επιμόλυνση ενός τροφίμου από άλλο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες δηλητηρίασης, κατά τον δρα Χάμφρι. Για να την αποφύγουμε, πρέπει πάντοτε να βάζουμε το ωμό κρέας στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, μέσα σε κλειστό δοχείο ή σε ταψί, ώστε να μην στάξουν οι χυμοί του στα άλλα τρόφιμα.
Αμέσως εξάλλου μόλις βάλουμε το κρέας στο δοχείο ή στο ταψί, πρέπει να σαπουνίσουμε καλά τα χέρια μας πριν το βάλουμε στο ψυγείο, ώστε να μην μολύνουμε εξωτερικά το δοχείο. Το δοχείο ή το ταψί είναι απαραίτητα και για τα συσκευασμένα κρέατα, διότι μπορεί να είναι εξωτερικά μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, κατά τον δρα Χάμφρι.
* Βάζουμε πολλά τρόφιμα μαζί. Κάθε τρόφιμο, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό (π.χ. τυρί, ζαμπόν), πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που θα κλείνει καλά, συνιστά ο καθηγητής.
Το μαγειρεμένο ψάρι, λ.χ. , πρέπει να φυλάσσεται σε ξεχωριστό δοχείο από τις μαγειρεμένες πατάτες ή τα καρότα, διότι καθένα από αυτά αλλοιώνεται με διαφορετικό ρυθμό.
* Δεν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. «Συνηθίζουμε να παραβλέπουμε τον ρόλο των φυτικών προϊόντων στην εξάπλωση βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά γεγονός παραμένει πως και από αυτά μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση», υπογραμμίζει ο δρ Χάμφρι.
Και συνιστά να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, σε ξεχωριστό, καλά κλεισμένο χώρο, όπου μόνο αυτά θα μπαίνουν.
* Τρώμε το φαγητό μετά από πολλές μέρες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (λ.χ. γάλα μακράς διαρκείας, κονσέρβες κ.τ.λ.) περιέχουν ολοένα λιγότερα συντηρητικά, γι’ αυτό και τα περισσότερα αναγράφουν πως μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών.
«Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται ευλαβικά και όχι να βασιζόμαστε στη μυρωδιά ενός τροφίμου για να αποφασίσουμε εάν είναι ασφαλές ή όχι», συνιστά ο δρ Χάμφρι .................................... ΤΑ ΝΕΑ Weekend
Πηγή..ofono.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
adsense
Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου