Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

1 Ιουλίου 2012

Tουρκικά F-16 απο κοντά τα συριακά ελικόπτερα!

Συνολικά 6 μαχητικά F-16 απογείωσε ο στρατός της Τουρκίας εξαιτίας πτήσης συριακών ελικοπτέρων κοντά στη μεθόριο στις επαρχίες Χατάι και Μαρντίν, όπως υποστηρίζεται, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.




Συνολικά έξι μαχητικά απογειώθηκαν από τις αεροπορικές βάσεις Ιντσιρλίκ και Μπατμάν αφότου εντοπίστηκαν συριακά ελικόπτερα να πετούν κοντά στα σύνορα -χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.


Η εξέλιξη έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την πρόσφατη κατάρριψη του τουρκικού Phantom (σε διεθνές εναέριο χώρο, όπως εξακολουθεί επί ματαίω να επιμένει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν), έχοντας προειδοποιήσει τη Συρία, ότι θα αναλάβει δράση έναντι κάθε μορφής στρατιωτικών κινήσεων στη μεθόριο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Κυριακή το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, αναφέρεται ότι μαχητικά απογειώθηκαν το Σάββατο σε τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες συριακά ελικόπτερα εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στα σύνορα στις επαρχίες Χατάι και Μαρντίν.

Τέσσερα F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και πραγματοποίησαν περιπολία εξαιτίας της πτήσης συριακών ελικοπτέρων κοντά στην επαρχία Χατάι, και άλλα δύο μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση Μπατμάν αφότου άλλο ένα συριακό ελικόπτερο MI-8 εντοπίστηκε κοντά στη νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν.

Δεν υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα συριακά ελικόπτερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται, ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού Phantom F-4 στις 22 Ιουνίου ως «εχθρική πράξη» εκ μέρους της Συρίας. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί στρατεύματα στα σύνορα και έχουν αναπτυχθεί αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής στη μεθόριο και προειδοποίησε ότι στο εξής η Τουρκία θα θεωρήσει απειλή και στρατιωτικό στόχο οποιαδήποτε κίνηση συριακών στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα.

Η Συρία πάλι, υποστηρίζει ότι η κατάρριψη του μαχητικού έγινε εντός του εναέριου χώρου της και δεν είχε καμία επιλογή πέραν της κατάρριψης δεδομένου ότι πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος και πολύ κοντά στις ακτές, ενώ όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ακόμα και από αμερικανικές πηγές, την επιβεβαιώνουν. Η Δαμασκός μιλά, για καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της, τονίζοντας ότι το αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί ακόμη και αν ήταν συριακό.

Στον απόηχο της κατάρριψης η Τουρκία ζήτησε -και έλαβε- τη στήριξη του ΝΑΤΟ κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατόπιν επίκλησης από την Άγκυρα του Άρθρου 4 περί έκτακτων διαβουλεύσεων της Συμμαχίας σε περίπτωση που κράτος-μέλος θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια ή η εδαφική του ακεραιότητα.

Θεωρείται πως είναι η δεύτερη φορά στα 63 χρόνια της ιστορίας του ΝΑΤΟ που κράτος-μέλος ζητά ενεργοποίηση του Άρθρου 4.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έκανε κατά τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο επίκληση του πολύ ισχυρότερου Άρθρου 5 που καλεί το ΝΑΤΟ να θεωρήσει ότι επίθεση σε βάρος κράτους-μέλους συνιστά επίθεση στο σύνολο της Συμμαχίας και προβλέπει συντονισμένη αντίδραση.




Πηγή... defencenet.gr


0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός