Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Φωτογραφίες από τα «κρεμαστά» μοναστήρια του κόσμου, ανάμεσά τους και τα Μετέωρα Όταν θέλει κάποιος να προσευχηθεί βοηθά να βρει ένα μ...
-
Γιατί ο έρωτας είναι... παντού Δεν είναι τα μάτια σας που κάνουν... καρδούλες επειδή είναι σήμερα η γιορτή του έρωτα! Όπως φαίνεται κα...
-
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ LIVE...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ .!
-
Ακολουθώντας τέσσερις απλές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες, μπορείτε μόνοι σας να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας ...
-
Eδώ και καιρό η ιστοσελίδα Ars technica είχε αποκαλύψει πως οι φωτογραφίες που διαγράφουμε από το προφίλ μας στο Facebook δεν σβήνονται ορ...
-
Παραιτήθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο συνιδρυτής της Yahoo, Jerry Yang. Ο Jerry Yang είχε προχωρήσει στην ίδρυση της Yahoo μαζί ...
-
Όταν οι αρχιτέκτονες έχουν κέφια δημιουργούν κτίρια αριστουργήματα. Πάρε μια γεύση…
-
Τη λίστα με τις πενήντα πιο ισχυρές γυναίκες έδωσε στη δημοσιότητα το Celebuzz, όπως ψηφίστηκαν από τους οπαδούς των social media. Στην ...
Blog Archive
- 2017 (5)
- 2016 (33)
- 2015 (134)
- 2014 (406)
- 2013 (498)
-
2012
(1379)
- Δεκεμβρίου(61)
- Νοεμβρίου(74)
- Οκτωβρίου(75)
- Σεπτεμβρίου(78)
- Αυγούστου(60)
-
Ιουλίου(60)
- Ποια είναι η σωστή ηλιοθεραπεία
- Oι Τουρκάλες που δεν μαγειρεύουν «πατάτες με κεφτέ...
- Η Demy, το τραγούδι και η Νομική
- Πέντε μύθοι καταρρίπτονται !
- Ιστιοπλοΐα την 1η μέρα.... 3η θέση για τους Παπαθα...
- Ηλίαση: Τρόποι πρόληψης αλλά και θεραπείας
- Πόσες θερμίδες «καίνε» τα αθλήματα της παραλίας
- "Θολώστε" το πρόσωπό σας στο You Tube
- Το σχέδιο «Αθηνά» για λουκέτο σε εκατόν πενήντα σχ...
- Το Top 10 της παραλίας
- Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετο...
- Φωτογραφίες που θέλεις να πετάξεις
- Πόσο επικίνδυνο είναι το τεχνητό μαύρισμα; Τι λένε...
- Πες μου πότε γεννήθηκες να σου πω… τι δουλειά κάνεις!
- Σοκάρουν οι φωτογραφίες της Τζούλιας Αλεξανδράτου!...
- Στη Βραζιλία οι καταρράκτες πέφτουν προς τα πάνω [...
- Το 75% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει κινητό τηλ...
- Μια ιστορική απόφαση για όσους πολέμησαν στην Κύπρ...
- Πασίγνωστος τραγουδιστής δέχτηκε μήνυση, γιατί... ...
- ΔΕΙΤΕ: Μόνο γυναίκα θα μπορούσε να το κάνει αυτό...
- Πως ήταν τα πιστολάκια μαλλιών το 1920.! [PHOTO]
- Και όμως και ο Τζάκ χωρούσε στη σχεδία!
- 7 καλές συνήθειες που σε βλάπτουν
- Τι δείχνει το πρόσωπό σου για την υγεία σου: (Δε) ...
- Έρευνα: Τελικά τα μάτια αποκαλύπτουν την αλήθεια;
- Ασύλληπτο, έργα τέχνης με μια συνεχή γραμμή
- Γιατί η τρόικα και το μνημόνιο επιβάλλουν την ψηφι...
- Αναλογικό σήμα τέλος: Τι πρέπει να κάνετε
- Δείτε την εμφάνιση των ''VEGAS'' με Μαζωνάκη στα ...
- Σε ποιό ελληνικό νησί χτίζει σπίτι η Lady Gaga;
- 9 στους 10 χρήστες του Facebook παρακολουθούν τη δ...
- Σάρωσαν οι Έλληνες τα καλύτερα «μυαλά» της Ευρώπης
- Άντρες παντρεμένοι με έξυπνες γυναίκες ζουν περισσ...
- Μέλι και κανέλα: o «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακ...
- Τα 5 «κλειδιά» της μακροζωίας!
- Photobombs με... ζωώδη φαντασία
- RelationBook: Δείτε ποιοι από τους φίλους σας στο ...
- ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ το μήνα ...
- «Θα ήθελα να παίξω Αριστοφάνη»
- Δείτε τις τιμές για το σκληρό και μαλακό σιτάρι..!
- Απαρηγόρητος ο Σιλβέστερ Σταλόνε!
- Τί συμβολίζει πραγματικά η μόδα του να φορά κάποιο...
- Στυλιστικά tips για να δείχνετε ψηλότερη απο οτι ε...
- Β.Πούτιν προς Ρώσους διπλωμάτες για την Συρία: "Να...
- Δείτε δώσανε χάπι ''έκσταση'' σε Πιγκουίνο στην Μό...
- Πηνελόπη Πλάκα : Η "χρυσή" Τούρκικη πρόταση
- Πολική αρκούδα μεταφέρει στην πλάτη το μικρό της
- ΒΕΓΚΑΣ... '' Πιο Ψηλά ''
- Πώς φανταζόμασταν τον 21ο αιώνα και πόσο έξω πέσαμε;
- 5 «γιατί» έχετε πονοκέφαλο !
- Λοξό πληκτρολόγιο στα smartphones
- Δείτε τη βαθμολογία των ειδικών μαθημάτων
- Αλλαγές στη συνταξιοδότηση για μητέρες με ανήλικα
- Ο Μάρκος Σεφερλής μιμείται τον Ηλία Κασιδιάρη! (Vi...
- Άνθισε; Ξερό ακάνθινο στεφάνι του Εσταυρωμένου Ιησ...
- Δείτε πως είναι η Ruslana μετά από 8 χρόνια!!!
- Γιατί οι ντομάτες του σουπερμάρκετ είναι άνοστες;
- Ζεστός καιρός και υψηλές θερμοκρασίες
- ΑΝΙΚΗΤΗ :Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία 4-0 την ...
- Tουρκικά F-16 απο κοντά τα συριακά ελικόπτερα!
- Ιουνίου(126)
- Μαΐου(154)
- Απριλίου(178)
- Μαρτίου(185)
- Φεβρουαρίου(165)
- Ιανουαρίου(163)
- 2011 (2053)
- 2010 (567)
Γίνε αναγνώστης μας!
2 Ιουλίου 2012
Γιατί οι ντομάτες του σουπερμάρκετ είναι άνοστες;
3:45 μ.μ. | Αναρτήθηκε από
Giorgio |
Επεξεργασία ανάρτησης
Το παράπονο ότι οι σημερινές ντομάτες δεν είναι όπως παλιά και ότι οι περισσότερες έχουν γεύση «άχυρου» είναι κάτι που ακούγεται
συχνά. Μια τέτοια διαπίστωση δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει
ασυγκίνητη την επιστήμη. Αμερικανοί ερευνητές έψαξαν και βρήκαν την
άκρη:
Ο ένοχος είναι η προσπάθεια των καλλιεργητών να παρουσιάσουν ελκυστικούς καρπούς στα ράφια των σουπερμάρκετ: Οι «εμφανίσιμες» ποικιλίες που προτιμούν να καλλιεργούν φέρουν μετάλλαξη σε ένα βασικό γονίδιο που δίνει στην ντομάτα τη γλυκιά της γεύση.
Για να είναι μια ντομάτα ελκυστική για τον καταναλωτή πρέπει να φαίνεται ζουμερή και κατακόκκινη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις ποικιλίες του δημοφιλούς ζαρζαβατικού. Αντιθέτως, στις περισσότερες από αυτές το αρχικό ανοιχτοπράσινο χρώμα μετατρέπεται καθώς ωριμάζουν σε κόκκινο κατά τόπους, δημιουργώντας αντιαισθητικά «μπαλώματα». Αυτό έκανε τους παραγωγούς πιο προσεκτικούς στην επιλογή των καλλιεργειών τους. Εδώ και 70 περίπου χρόνια οι περισσότεροι άρχισαν να προτιμούν να καλλιεργούν ποικιλίες που έχουν από την αρχή ομοιόμορφο πράσινο χρώμα, καθώς αυτές έχουν την τάση, ωριμάζοντας, να κοκκινίζουν εξίσου ομοιόμορφα – και άρα να φαίνονται πιο λαχταριστές στο ράφι του σουπερμάρκετ.
Εδώ όμως ακριβώς βρίσκεται το «φάουλ», αφού οι ποικιλίες αυτές τείνουν επίσης – όπως αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά – να είναι λιγότερο νόστιμες. Η αιτία αποκαλύπτεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science». Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, με επικεφαλής την Αν Πάουελ, αποφάσισαν να ελέγξουν το γονιδιακό υπόβαθρο της διαδικασίας ωρίμανσης της ντομάτας. Έτσι ανακάλυψαν ότι στην καρδιά αυτού του μηχανισμού βρίσκεται ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GLK2, η οποία αυξάνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα του καρπού, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή σακχάρων και πρωτεϊνών.
Όπως διαπίστωσαν, ωστόσο, οι ειδικοί, η μετάλλαξη του γονιδίου που οδηγεί σε ομοιόμορφη ωρίμανση «κλείνει το διακόπτη» της GLK2, μειώνοντας ουσιαστικά την παραγωγή αυτών των δύο συστατικών που είναι καθοριστικά για τη νοστιμιά της ντομάτας. Η επιλογή των παραγωγών υπέρ της εμφάνισης οδήγησε δηλαδή ουσιαστικά – και χωρίς κανείς να το θέλει ή να το έχει σκεφτεί – στην απώλεια της γεύσης. Οι συγγραφείς της μελέτης πάντως επιμένουν ότι υπάρχει σωτηρία. Θεωρούν ότι με την κατάλληλη «ρύθμιση» των επιπέδων της GLK μέσω των μονοπατιών έκφρασης του γονιδίου οι γοητευτικά ώριμες ντομάτες μπορούν επίσης να αποκτήσουν και την ανάλογη γλύκα.
Ο ένοχος είναι η προσπάθεια των καλλιεργητών να παρουσιάσουν ελκυστικούς καρπούς στα ράφια των σουπερμάρκετ: Οι «εμφανίσιμες» ποικιλίες που προτιμούν να καλλιεργούν φέρουν μετάλλαξη σε ένα βασικό γονίδιο που δίνει στην ντομάτα τη γλυκιά της γεύση.
Για να είναι μια ντομάτα ελκυστική για τον καταναλωτή πρέπει να φαίνεται ζουμερή και κατακόκκινη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις ποικιλίες του δημοφιλούς ζαρζαβατικού. Αντιθέτως, στις περισσότερες από αυτές το αρχικό ανοιχτοπράσινο χρώμα μετατρέπεται καθώς ωριμάζουν σε κόκκινο κατά τόπους, δημιουργώντας αντιαισθητικά «μπαλώματα». Αυτό έκανε τους παραγωγούς πιο προσεκτικούς στην επιλογή των καλλιεργειών τους. Εδώ και 70 περίπου χρόνια οι περισσότεροι άρχισαν να προτιμούν να καλλιεργούν ποικιλίες που έχουν από την αρχή ομοιόμορφο πράσινο χρώμα, καθώς αυτές έχουν την τάση, ωριμάζοντας, να κοκκινίζουν εξίσου ομοιόμορφα – και άρα να φαίνονται πιο λαχταριστές στο ράφι του σουπερμάρκετ.
Εδώ όμως ακριβώς βρίσκεται το «φάουλ», αφού οι ποικιλίες αυτές τείνουν επίσης – όπως αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά – να είναι λιγότερο νόστιμες. Η αιτία αποκαλύπτεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science». Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, με επικεφαλής την Αν Πάουελ, αποφάσισαν να ελέγξουν το γονιδιακό υπόβαθρο της διαδικασίας ωρίμανσης της ντομάτας. Έτσι ανακάλυψαν ότι στην καρδιά αυτού του μηχανισμού βρίσκεται ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GLK2, η οποία αυξάνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα του καρπού, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή σακχάρων και πρωτεϊνών.
Όπως διαπίστωσαν, ωστόσο, οι ειδικοί, η μετάλλαξη του γονιδίου που οδηγεί σε ομοιόμορφη ωρίμανση «κλείνει το διακόπτη» της GLK2, μειώνοντας ουσιαστικά την παραγωγή αυτών των δύο συστατικών που είναι καθοριστικά για τη νοστιμιά της ντομάτας. Η επιλογή των παραγωγών υπέρ της εμφάνισης οδήγησε δηλαδή ουσιαστικά – και χωρίς κανείς να το θέλει ή να το έχει σκεφτεί – στην απώλεια της γεύσης. Οι συγγραφείς της μελέτης πάντως επιμένουν ότι υπάρχει σωτηρία. Θεωρούν ότι με την κατάλληλη «ρύθμιση» των επιπέδων της GLK μέσω των μονοπατιών έκφρασης του γονιδίου οι γοητευτικά ώριμες ντομάτες μπορούν επίσης να αποκτήσουν και την ανάλογη γλύκα.
πηγη....alexiptoto.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
adsense
Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου