Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Φωτογραφίες από τα «κρεμαστά» μοναστήρια του κόσμου, ανάμεσά τους και τα Μετέωρα Όταν θέλει κάποιος να προσευχηθεί βοηθά να βρει ένα μ...
-
Γιατί ο έρωτας είναι... παντού Δεν είναι τα μάτια σας που κάνουν... καρδούλες επειδή είναι σήμερα η γιορτή του έρωτα! Όπως φαίνεται κα...
-
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ LIVE...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ .!
-
Ακολουθώντας τέσσερις απλές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες, μπορείτε μόνοι σας να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας ...
-
Eδώ και καιρό η ιστοσελίδα Ars technica είχε αποκαλύψει πως οι φωτογραφίες που διαγράφουμε από το προφίλ μας στο Facebook δεν σβήνονται ορ...
-
Παραιτήθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο συνιδρυτής της Yahoo, Jerry Yang. Ο Jerry Yang είχε προχωρήσει στην ίδρυση της Yahoo μαζί ...
-
Όταν οι αρχιτέκτονες έχουν κέφια δημιουργούν κτίρια αριστουργήματα. Πάρε μια γεύση…
-
Τη λίστα με τις πενήντα πιο ισχυρές γυναίκες έδωσε στη δημοσιότητα το Celebuzz, όπως ψηφίστηκαν από τους οπαδούς των social media. Στην ...
Blog Archive
- 2017 (5)
- 2016 (33)
- 2015 (134)
- 2014 (406)
-
2013
(498)
- Δεκεμβρίου(32)
- Νοεμβρίου(37)
-
Οκτωβρίου(26)
- Καταπολέμηση του βήχα με φάρμακα της φύσης
- Αν δείς αυτά τα 3 σημάδια τότε δεν κάνει αυτός ...
- Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε την καλύτερη παρέλαση π...
- Αυτός είναι ο Έλληνας που...έβαλε τα γυαλιά στην A...
- Η Rihana καίει καρδιές με τις φωτογραφίες της από ...
- Tο πιο γρήγορο '' turbo'' τρακτέρ στον κόσμο!
- Φαλάκρα: 10 μύθοι καταρρίπτονται αμέσως τώρα
- 10 δωμάτια νεαρών γυναικών απ’ όλο τον κόσμο
- ''Θεσσαλονίκη'' Μοναδικό νυχτερινό πάρτυ από 12.00...
- Κινητό τηλέφωνο στις πανελλαδικές εξετάσεις σημαίν...
- O Παπανδρέου δίνει συμβουλές στις ΗΠΑ για να μην ...
- '' Κάψε το σενάριο '' Η Ελληνίδα μάνα...το βίντεο...
- Σελίδα συγκέντρωσε τις εικόνες όλων των χρηστών το...
- Η τραγική ιστορία του Αχιλλέα απο το «Μπρούσκο» πο...
- Έρικ Σμιτ: «Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια Μέκκα της ...
- Τέλος στον ''μύθο'' οτι τα αυγά ανεβάζουν την χο...
- Θέλεις να γίνει πιο γρήγορος ο υπολογιστής σου ?
- Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια, έγινε η εκτέλεση του Τ...
- Οι 5 λόγοι που πρέπει να πίνουμε νερό με άδειο στο...
- Στο «σωματίδιο του θεού» το Νόμπελ Φυσικής
- 12 εφαρμογές της GOOGLE που δεν ήξερες ότι υπάρχουν!
- Αυτές είναι οι τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους...
- Ποιά θα είναι τα επαγγέλματα που θα πάψουν να υπάρ...
- Ποιές είναι οι τροφές που "δυναμιτίζουν" το μυαλό...
- Μάθε τι σημαίνει ο αριθμός του σπιτιού σου;
- 25 διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες
- Σεπτεμβρίου(46)
- Αυγούστου(46)
- Ιουλίου(45)
- Ιουνίου(28)
- Μαΐου(30)
- Απριλίου(26)
- Μαρτίου(45)
- Φεβρουαρίου(56)
- Ιανουαρίου(81)
- 2012 (1379)
- 2011 (2053)
- 2010 (567)
Γίνε αναγνώστης μας!
11 Οκτωβρίου 2013
Τέλος στον ''μύθο'' οτι τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη...(Ερευνα)
8:38 μ.μ. | Αναρτήθηκε από
Giorgio |
Επεξεργασία ανάρτησης
Τα αυγά έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο
διαφόρων συζητήσεων, ενώ έχουν υπάρξει αντικείμενο μελέτης για πολλούς
ερευνητές και επιστήμονες, καθώς είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και
θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας
χαρίζει η φύση.
Ένα αυγό απαρτίζεται κυρίως από τρία μέρη.
Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι:
Ο κρόκος είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα και περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών.
Το ασπράδι ή λεύκωμα είναι ένα παχύρευστο διαφανές υγρό, το οποίο σταθεροποιείται και αποκτά ένα λευκό χρώμα μετά την θερμική επεξεργασία του, που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη.
Το τρίτο μέρος συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.
Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή.
Έτσι το αυγό θεωρείται μια πολύτιμη τροφή. Ένα όμως είναι το θρεπτικό συστατικό το οποίο αποτελεί το επίκεντρο, όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα αυγά 'διάσημα' και αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι η χοληστερόλη.
Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ' αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στην διατροφής μας, καθώς σε όλους είναι γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών όπως και να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα γιατί «αυξάνουν την χοληστερίνη».
Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) σύμφωνα με νεότερες έρευνες, αρχίζει να πιστεύεται, πως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.
Σε έρευνα που έγινε από τους Curr Opin Clin Nutr Metab Care το 2006, σε ομάδες υγιών ατόμων, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αντίθετα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν ιδιαίτερα στα προβλήματα των ματιών. Ενώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικοί υγιείς πληθυσμοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων με την αύξηση της λήψης χοληστερόλης από τα αυγά αλλά, αντίθετα, μπορούν να έχουν πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα από το συνυπολογισμό των αυγών στην κανονική διατροφή τους.
Άλλη έρευνα που διεξήγαγε το American Society for Nutrition το 2008 απέδειξε πως η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη του πλάσματος στα υπέρβαρα άτομα, που καταναλώνουν μια διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες, μειώνοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).
Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.
Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Ενώ η κατανάλωση του θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Έτσι λοιπόν η ταμπέλα απαγόρευσης της κατανάλωσης αυγών πάνω από 2-3 την εβδομάδα και οι κατηγορίες πως 'αυξάνουν την χοληστερίνη' αρχίζουν σιγά-σιγά να απομακρύνονται. Ας μην ξεχνάμε όμως το «μέτρον άριστον» που ίσχυε πάντοτε και πρέπει να ισχύει στην διατροφή μας.
Πηγή.....mednutrition.gr
Ένα αυγό απαρτίζεται κυρίως από τρία μέρη.
Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι:
Ο κρόκος είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα και περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών.
Το ασπράδι ή λεύκωμα είναι ένα παχύρευστο διαφανές υγρό, το οποίο σταθεροποιείται και αποκτά ένα λευκό χρώμα μετά την θερμική επεξεργασία του, που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη.
Το τρίτο μέρος συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.
Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή.
Έτσι το αυγό θεωρείται μια πολύτιμη τροφή. Ένα όμως είναι το θρεπτικό συστατικό το οποίο αποτελεί το επίκεντρο, όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα αυγά 'διάσημα' και αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι η χοληστερόλη.
Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ' αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στην διατροφής μας, καθώς σε όλους είναι γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών όπως και να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα γιατί «αυξάνουν την χοληστερίνη».
Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) σύμφωνα με νεότερες έρευνες, αρχίζει να πιστεύεται, πως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.
Σε έρευνα που έγινε από τους Curr Opin Clin Nutr Metab Care το 2006, σε ομάδες υγιών ατόμων, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αντίθετα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν ιδιαίτερα στα προβλήματα των ματιών. Ενώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικοί υγιείς πληθυσμοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων με την αύξηση της λήψης χοληστερόλης από τα αυγά αλλά, αντίθετα, μπορούν να έχουν πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα από το συνυπολογισμό των αυγών στην κανονική διατροφή τους.
Άλλη έρευνα που διεξήγαγε το American Society for Nutrition το 2008 απέδειξε πως η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη του πλάσματος στα υπέρβαρα άτομα, που καταναλώνουν μια διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες, μειώνοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).
Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.
Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Ενώ η κατανάλωση του θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Έτσι λοιπόν η ταμπέλα απαγόρευσης της κατανάλωσης αυγών πάνω από 2-3 την εβδομάδα και οι κατηγορίες πως 'αυξάνουν την χοληστερίνη' αρχίζουν σιγά-σιγά να απομακρύνονται. Ας μην ξεχνάμε όμως το «μέτρον άριστον» που ίσχυε πάντοτε και πρέπει να ισχύει στην διατροφή μας.
Πηγή.....mednutrition.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
adsense
Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου