Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

27 Ιανουαρίου 2011

Κερδίστε μνήμη κι επιδόσεις στα παιχνίδια των Windows με 10 κόλπα !!!




Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τα παιχνίδια του υπολογιστή μας και και να τους δώσουμε έξτρα μνήμη, χωρίς να χρειαστούμε τεχνική βοήθεια;
   
Η ιστορία είναι απλή και -δυστυχώς- επαναλαμβανόμενη: Υπάρχουν φορές που προσπαθούμε να τρέξουμε ένα παιχνίδι στα Windows και παρότι το σύστημα καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του τίτλου, ο τελευταίος αρνείται να τρέξει ή τρέχει εμφανίζοντας "σπασίματα" στην κίνηση σε κάποια σημεία. Κλασικό ίσως παράδειγμα αποτελεί η σειρά προσομοιωτών πτήσης Flight Simulator της Microsoft, που εμφανίζει προβλήματα σε PC με το ελάχιστο απαιτούμενο hardware. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο όσο περνά ο καιρός, καθώς τα Windows μοιάζουν να "βαραίνουν" (όχι γιατί παλιώνουν!) και να δυσκολεύονται στο να τρέξουν κάποια παιχνίδια. Αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να μην τα συναντήσουν όσοι κάτοχοι υπολογιστών έχουν αρκετή μνήμη στο PC τους.
Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θα μπούμε απλά ότι κάποια προγράμματα δεσμεύουν μικρό τμήμα από τη μνήμη του υπολογιστή, κάθε φορά που γίνεται εκκίνηση του λειτουργικού, χωρίς φαινομενικά να την επιστρέφουν όταν κλείσουν. Ο λόγος είναι ότι μερικές εφαρμογές αποτελούνται από ένα σύνολο μικρότερων προγραμμάτων με την ονομασία services, που φορτώνονται στη μνήμη και διατηρούνται εκεί, ακόμα κι όταν η κύρια εφαρμογή δεν τρέχει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα Windows έχουν λιγότερη πραγματική μνήμη για να προσφέρουν σε ένα παιχνίδι (που όλοι ξέρουμε ότι αποτελεί την πιο απαιτητική μορφή εφαρμογών για το PC μας) κι έτσι το παιχνίδι είτε απλά δεν τρέχει, είτε χρησιμοποιεί την εικονική μνήμη που υπάρχει στο σκληρό, με αποτέλεσμα να εμφανίζει "σπασίματα" κίνησης, αργότερη μετάβαση στις πίστες ή άλλα προβλήματα. Επιπλέον, είναι δύσκολο για το μέσο χρήστη να απενεργοποιήσει κάποια από αυτά τα "αόρατα" προγραμματάκια που "φωλιάζουν" στη μνήμη και "αργοπορούν" τα Windows.  Η καλύτερη λύση θα ήταν βέβαια να εγκαταστήσουμε περισσότερη μνήμη στο PC μας, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τα Windows εξακολουθούν να φαίνονται "βαριά" μετά από αρκετές εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις εφαρμογών και παιχνιδιών.
Το πρόβλημα είναι αρκετά απλό στη λύση του, αφού ο χρήστης του υπολογιστή μπορεί να καταφύγει σε κάποιες απλές τεχνικές και προγράμματα για να επιταχύνει (έστω και ελάχιστα) τα παιχνίδια του και να κερδίσει τη "χαμένη μνήμη".

1. SmartClose
Επίπεδο εμπειρίας: Αρχάριο

Ο πιο απλός, ίσως, τρόπος που μπορεί να ελευθερώσει χρήσιμη μνήμη πριν τρέξουμε κάποιο παιχνίδι στα Windows είναι ένα προγραμματάκι με το όνομα SmartClose. Αφού εγκαταστήσουμε αυτήν την εφαρμογή, μπορούμε να την τρέξουμε πριν από ένα παιχνίδι και να απελευθερώσουμε όση μνήμη γίνεται. Ο χρήστης αρκεί να επιλέξει το "Create a system snapshot and close all programs" και το πρόγραμμα θα αναλάβει να κλείσει ανοιχτές εφαρμογές, tasks και services (φανερά και κρυφά προγράμματα δηλαδή) και να απελευθερώσει αρκετή μνήμη. Με το πέρας της "εργασίας" του, ο χρήστης μπορεί να επανεκκινήσει όσες εφαρμογές είχε κλείσει το SmartClose, μέσω της επιλογής "Restore a previously taken system snapshot" του αρχικού μενού.

2. AlacrityPC

Επίπεδο εμπειρίας: Αρχάριο-Μέσο

Παρόμοιο πρόγραμμα είναι και το AlacrityPC, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και να επιτύχει να κλείσει κατά βούληση κάποια προγράμματα που το SmartClose δεν μπόρεσε να κλείσει. Κατά την εκκίνηση του AlacrityPC, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα προφίλ ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που έχει (Windows XP ή Vista). Εάν είναι προχωρημένος χρήστης με γνώση των Windows, μπορεί να πάει στην καρτέλα "Services" για να επιλέξει εάν θα θέλει να σταματήσει ή να απενεργοποιήσει προσωρινά ("Stop Then Restart") κάποια από αυτά.
Στην επόμενη καρτέλα, την Programs, θα μπορεί να επιλέξει ποιες εφαρμογές που τρέχουν εκείνη τη στιγμή να μείνουν ανοιχτές. Σε περίπτωση που δεν ξέρει τι να κλείσει, αρκεί να τικάρει την επιλογή "Auto Shutdown/Restart All Non-Essential Programs" στο κάτω μέρος της οθόνης. Η επόμενη καρτέλα με το όνομα "Optimization" επιτρέπει στο χρήστη να εξαναγκάσει τα Windows (μέσω του "Defragment Memory") να απελευθερώσουν τη μνήμη των προγραμμάτων που έκλεισαν οι προηγούμενες καρτέλες και παράλληλα να την κάνει συνεχόμενη. Είναι σημαντικό να επιλεγεί το "Continue processing profile" από το "Misc Options", "After monitored programs have been closed".
Τέλος, στην καρτέλα "AutoStart" ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τα προγράμματα που θέλει να τρέξουν μόλις κλείσουν τα services κι απελευθερωθεί η μνήμη. Αυτό μπορεί να γίνει πατώντας το κουμπί "Add" κι επιλέγοντας το όνομα αρχείου από το πλαίσιο που θα εμφανιστεί.

3. Περιορισμός των προγραμμάτων εκκίνησης

Επίπεδο εμπειρίας: Μέσο-Προχωρημένο

Η μείωση του αριθμού των προγραμμάτων εκκίνησης, κατά την έναρξη των Windows, είναι επίσης καλός τρόπος εξοικονόμησης κάποιου (μικρού μεν, αλλά σημαντικού) ποσοστού μνήμης. Κλασικό παράδειγμα είναι ο Adobe Reader, που μαζί με την εγκατάστασή του, επιβάλλει στα Windows να φορτώνουν κατά την εκκίνησή τους έναν άχρηστο loader. Για να δει ο χρήστης ποια προγράμματα φορτώνονται κατά την έναρξη του λειτουργικού, μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα System Configuration Utility (Start -> Run -> πληκτρολόγηση "msconfig" χωρίς τα εισαγωγικά) και να ανατρέξει στην καρτέλα "Startup" για να ξετικάρει όσα προγράμματα δεν θέλει να φορτώνονται.
Να τονίσουμε και πάλι ότι εάν ο χρήστης δεν έχει αρκετή εμπειρία για το ποια προγράμματα μπορεί να απενεργοποιήσει, καλό θα είναι να μην κάνει κάποια επέμβαση. Ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την αποστολή, είναι και το πρόγραμμα Startup Manager.


4. Απεγκατάσταση προγραμμάτων

Επίπεδο εμπειρίας: Αρχάριο-Μέσο

Το να απεγκαταστήσει κανείς κάποια προγράμματα για να μην ξεκινάνε κάποια περιττά Services μαζί με τα Windows είναι μια καλή ιδέα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι πέρα από την απλή λειτουργία απεγκατάστασης των Windows (Start -> Control Panel -> Add or Remove Programs). Το δωρεάν πρόγραμμα Revo Uninstaller έχει μια λειτουργία που του επιτρέπει όχι μόνο να απεγκαθιστά ένα πρόγραμμα από τα Windows, αλλά και να εξαλείφει και την παραμικρή αναφορά της ύπαρξής του από τη registry.

5. Defragment-Αποκερματισμός

Επίπεδο εμπειρίας: Αρχάριο

Το Defragment ή αλλιώς ο Αποκερματισμός του σκληρού δίσκου είναι μια παραμελημένη λειτουργία που μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους φορτώματος κάποιων παιχνιδιών στα Windows. Ο λόγος είναι γνωστός: Ο αποκερματισμός του σκληρού δίσκου συγκεντρώνει τα αρχεία που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε σημεία του σκληρού που επιτρέπουν μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης. Τα Windows διαθέτουν ήδη αρκετά καλά προγράμματα defrag, ενώ για μεγαλύτερη ευελιξία ο χρήστης μπορεί να καταφύγει και σε άλλα δωρεάν προγραμματάκια αποκερματισμού του σκληρού, όπως το SmartDefrag.



Πηγή:www.gameover.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός